23948sdkhjf

Årligt offshore-marked på 100 mia. kr.

En ny opgørelse viser, at der hvert år i gennemsnit frem mod 2020 skal investeres mere end 100 mia. kr. i offshore vindkraft.
Den europæiske vindkraftorganisation, EWEA, har i en ny opgørelse sat tal på potentialet inden for offshore-vindkraft i de kommende årtier.

EU’s medlemslande har alle indmeldt målsætninger om vedvarende energi frem til 2020 til kommissionen, hvor især lande som Tyskland og Storbritannien har udvist høje ambitioner.

Opgørelsen konkluderer, at der hvert år i gennemsnit skal investeres mere end 100 mia. kr. frem mod 2020.

Ambitiøse målsætninger i EU
- Vores scenarier, som er opgjort ud fra medlemslandenes indmeldinger, viser, at vi samlet set når 40 GW offshore frem til 2020. Sammenholder vi det tal med tallene fra 2010, hvor Europa samlet set har installeret 2,9 GW, så kan det virke som ambitiøse målsætninger at nå 40 GW inden 2020. Men faktisk er vores scenarie konservativt. Medlemslandenes indmeldinger til kommissionen vidner om en målsætning, der er betydeligt højere end de 40 GW, og det skal især ses i lyset af, at lande som Tyskland og Storbritannien for alvor vil sætte sig på markedet. Der er mange milliarder at hente, siger Christian Kjær.

GB, Tyskland og Frankrig melder sig på banen
Hvis man foretager en beregning af de mange tusind offshore MW, der skal installeres frem til 2020, så er der tale om trecifrede milliardbeløb. Især i Storbritannien er der tale om et årligt potentiale på ca. 45 mia. kr. og altså samlet set et marked på over 400 mia. kr. frem til 2020 – alene i Storbritannien.

- De ambitiøse målsætninger skal i høj grad ses som et udtryk for, at de enkelte medlemslande som Storbritannien, Tyskland og Frankrig vil skabe videntunge arbejdspladser inden for offshore og fra start sætte sig på markedet.

Succes beror på skala
Men også i et mere langsigtet perspektiv er det essentielt for medlemslandenes konkurrencekraft, at de når de 40 GW.

- Offshore-teknologien er stadigvæk relativ ny, hvis man sammenligner med onshore, som vi over de sidste 25 år har udviklet til et niveau, hvor vi på teknologi og omkostninger kan konkurrere med de største fossile brændstof-teknologier. Offshore-markedet er i øjeblikket 12-15 år bagud, og derfor er det helt essentielt, at vi sætter flere offshore-møller op, så vi gennem masseproduktion kan reducere omkostningerne til et mere konkurrencedygtigt niveau.

Christian Kjær mener dog, at det er vigtigt, at EU samlet set, men også de enkelte medlemslande, sætter mere fokus på bedre rammebetingelser for markedet, hvis offshore-eventyret skal lykkes.

- Al erfaring viser, at teknologiudvikling bliver genereret de steder, hvor markedet er, så skala og kapacitet er forudsætninger for, at vi kan udvikle os. Kina bygger hvert år kraftkapacitet, der svarer til hele Storbritanniens elsystem, så får vi ikke bygget 40 GW og skabt et stabilt marked inden 2020, taber vi vidensarbejdspladser. Derfor må man også fra politisk side forbedre rammevilkårene, så finansinstitutionerne vil investere i de fremtidige projekter. Som betingelserne er for markedet lige nu, er det for vanskeligt at få sat nok offshore møller op til dels at kunne omkostningsreducere, dels at kunne forske og udvikle. Derudover skal infrastrukturen optimeres, og planlægningen skal være på plads, slutter Christian Kjær.

I 2010 sad de to danske virksomheder Vestas Wind Systems og Siemens Wind Power på ca 95 % af offshore markedet i Europa.

Kilde: Vindmølleindustrien - http://www.windpower.org/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093