23948sdkhjf

Dansk bølge-koncept færdig i Danmark: Har kurs mod fjerne kyster

Bølgeenergiselskabet Wavepiston har ikke haft anlæg i vandet i Danmark siden før sommeren. Indtil da har der ellers været testet på livet løs i bølgeenergisektorens testområde Danwec ved Hanstholm.

- Vi har lukket ned i Hanstholm, fået ryddet op og gjort klar, siger CEO hos Wavepiston Michael Henriksen.

Det, der er gjort klar til, er test i meget større skala. Der skal testes et nyt flippladekoncept og afsaltning af saltvand til drikkevand.

Så selvom der ikke har været anlæg i vandet, har folkene hos Wavepiston ikke ligget på den lade side.

De har nemlig haft travlt med at finpudse formen til Gran Canaria og siden hen Sardinien.

Stormsikringen styrket
I løbet af det seneste halvandet år har Wavepiston sammen med leverandør af hydrauliske pumper Fiellberg arbejdet på at forbedre Wavepistons stormsikring i projektet "Load Control of the Wavepiston Energy Collectors". Et projekt, der er støttet af Eurostars-programmet.

- En af de største udfordringer for at opnå en konkurrencedygtig udnyttelse af energien i bølgerne er at kunne håndtere og styre kræfterne fra de store bølger, når stormen rammer. De store bølger forekommer under 1 pct. af tiden, men et bølgeenergisystem skal designes til at kunne klare disse kræfter - selv den største bølge, som kan forekomme i løbet af 100 år, siger Michael Henriksen.

Ved at kunne "styre" kræfterne på Wavepistons energimoduler, kan man øge effektiviteten og holdbarheden af systemet, så anlægget kan opnå en konkurrencedygtig pris per kilowatt-time og per kubikmeter drikkevand.

- Målet er at øge energikonverteringen, det vil sige producere mere energi per enhed og samtidig øge holdbarheden, så et energimodul kan holde op til syv år, siger Michael Henriksen.

Helt konkret styres kræfterne på Wavepiston ved hjælp af et flip-pladekoncept. Her er store plader installeret på hvert eneste energimodul, og når de store kræfter, de helt store bølger, rammer, lægger pladerne sig ned, så man undgår, at anlægget går i stykker.

Fuld skala på Gran Canaria
Udviklingsprojektet med Fiellberg lakker nu mod enden, og den optimerede udgave af Wavepiston-systemet inklusive flippladekoncept er nu klar til at skulle demonstreres på henholdsvis Gran Canaria og Sardinien.

- Gran Canaria er et rigtigt godt testområde med gode bølgeforhold. De har allerede en platform, som vi skal kobles på for i sidste ende at blive nettilsluttet, siger Michael Henriksen.

Anlægget, der skal lægges ud i Det Nordlige Atlanterhav ved Gran Canaria, kommer til at bestå af én streng med en ambition om at komme op på 200 kW.

- Lige nu sidder vi og låser designet fast på de fleste af delene på anlægget, så vi kan få dem produceret. Vi er ved at være klar til at sende dem i udbud. Vi satser på at dele udbuddet op, så det i første omgang drejer sig om en præinstallation, som følges op af en hovedinstallation.

Hovedinstallationen skulle gerne ende med at bestå af 24 energimoduler. Det største antal Wavepiston har testet med indtil nu er fire energimoduler.

Michael Henriksen forventer at kunne søsætte præinstallationen i løbet af første kvartal af 2020 og hovedinstallationen i løbet af sommeren 2020.

Afsaltning ved Sardinien
Det andet anlæg, som Wavepiston tumler med, skal lægges i farvandet ud for Sardinien ved den lille turistø Isola Piana.

Det bliver ligeledes én streng - dog kun på 150 kW. I modsætning til anlægget ved Gran Canaria skal der ikke kun fokuseres på energiproduktion.

Ved Sardinien skal der også testes et anlæg til afsaltning af havvand, så det kan bruges som drikkevand. Det sker ved hjælp af omvendt osmose.

Wavepistons energimoduler består af to pumper og en plade. Når bølgerne passerer forbi, bevæges pladen frem og tilbage. Hermed drives pumperne, som suger havvand ind og øger trykket op til 50-60 bar. Dette højtryk kan bruges til to ting: produktion af elektricitet via en turbine-generator eller afsaltning af havvand via omvendt osmose.

- I traditionel omvendt osmose bruger man meget energi til netop at øge vandtrykket til 50-60. Det tryk får vi forærende med Wavepistons anlæg, og dermed sparer vi en masse energi, siger Michael Henriksen. 

Michael Henriksen er ikke helt så klar til at stikke til havs ved Sardinien som ved Gran Canaria.

- Det er en lidt længere proces. Gran Canaria er jo et testområde i forvejen. På Sardinien skal vi have involveret de forskellige myndigheder og de lokale og få indhentet de nødvendige tilladelser, siger Michael Henriksen, der ikke regner med at komme i vandet ved Middelhavsøen før i slutningen af 2020.

Ikke færdig med Danmark
Selvom det nu er under varmere himmelstrøg, at Wavepiston skal slå sine folder, så er Wavepiston ikke færdig med Danmark – langt fra.

- Vi laver er jo stadig et dansk selskab og laver test på vores flipløsninger og andre komponenter i Danmark. Det er nemmest at teste forbedringer under kontrollerede forhold, siger Michael Henriksen.

Han håber da også, at der er danske virksomheder, der kan byde ind i forbindelse med konkurrencedygtige priser i forbindelse med produktionen af de forskellige anlægsdele, der skal anvendes i den forestående testfase.

Kapitaludvidelse
Som alle andre danske bølgeudviklere slås Wavepiston også med den udfordring, der ligger i at hente den fornødne kapital.

De har som andre ad åre modtaget støtte fra blandt andre fra ForskEl, Eurostars og EU's Horizon 2020-program. Testfaserne ved Gran Canaria og ved Sardinien kræver dog en betydelig egenfinansiering, som skal hentes fra private investorer.

- I forbindelse med vores næste fase og eksekveringen af de to EU-projekter er vi i gang med en større kapitaludvidelse. Vi er altid klar til at tage en snak med interesserede investorer, slutter Michael Henriksen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08