23948sdkhjf

Floating Power Plant kører 11 MW flydende vind i stilling

Det danske flydende vind- og bølgeenergikoncept Floating Power Plant (FPP) skal i den grad til at vise sit værd.

Selskabet har kastet sig over olie- og gassektoren. Samtidig udvikles der på flere fronter og et 11 MW anlæg gemmer sig i kulissen. 

Eneste med både-og
Floating Power Plant er stadig den eneste virksomhed med en vind- og bølgehybrid, der har været testet i offshoremiljøet og har leveret strøm til land.

Teknologiudvikling til markedet for flydende fundamenter for vind har større fremdrift med flere større prototyper under udvikling og test, end det er tilfældet for bølgeenergi.

De primære konkurrenter til FPP er derfor flydende vindmøller alene, hvorfor udvikler Anders Køhler også har valgt alene at brande sig på vinddelen – med bølgedelen som et appendix.

- Bølgekraft har stadig et dårligt ry. Der er endnu ikke nogen, der har løst det alene og fundet de vise sten inden for bølgekraft. Flydende vind er det, der driver det fremad. Derfor er det måden, vi brander det på, siger han til Metal Supplys søstermedie Energy Supply.

FPP går efter markedet for vedvarende energi i offshore-miljøet på havdybder over 45 meter. Der, hvor de traditionelle faste fundamenter til vindmøller ikke længere er økonomisk rentable.

Det flydende vindmarked
Som tidligere nævnt er det den flydende vind, der driver værket hos FPP.

Det flydende vindmarked er understøttet af de globale planer om at gå fra cirka 20 GW offshorevind i 2019 til 140-180 GW offshorevind i 2030.

Flydende vind vil spille en væsentlig rolle i denne vækst med større, flydende projekter fra cirka 2026 og frem, vurderer Anders Køhler. 

Fokus i markedet er i høj grad på energiprisen (Levelized Cost of Energy, LCOE) over hele projektets løbetid samt teknologi risiko/modenhed.

FPPs datterselskab FPP ltd. har sammen med DP Energy tre projektselskaber i Irland, Skotland og Wales. Alle tre projekter er i godkendelsesfasen. Det skotske projekt er det, der er længst i sin udvikling, fortæller Anders Køhler.

Han fortæller også, at alle projekter er afhængige af at nye afregningspriser for ny teknologi bliver meldt ud i Storbritannien og Irland.

- Vi mangler afregningspriserne. De har haft mere travlt med Brexit, men i sidste uge kom den britiske regering med et consultationpaper, hvor flydende vind får en reel chance i de næste CFD-runder. Forslaget er, enten at flytte offshore-vind på faste fundamenter til sin egen CFD-pulje eller lave en "ing-fencing", således at en fast MW-mængde er allokeret til flydende vind. Det er en god nyhed, siger Anders Køhler.

11 MW ved Gran Canaria
På trods af den store fremdrift i såvel det flydende vindmarked og olie- og gasmarkedet, har FPP også gang i udviklingen af et kommercielt fuldskala demonstrationsprojekt.

Den primære årsag til det er, at FPP hurtigst muligt skal have søsat et fuldskala referenceprojekt.

- Vi har et projekt i Spanien, hvor vi skal søsætte ved Gran Canaria. Det bliver som minimum en 11 MW-platform, siger Anders Køhler.

At valget er faldet på Gran Canaria skyldes, at der allerede er en etableret test-zone med dybt vand, net-opkobling, afregningspris, værdikæde og mulighed for skattekreditter.

- Projektet skal bevise FPP's teknologiintegration i et øsamfund, som er et mindre nichemarked, oplyser Anders Køhler.

FPP har netop etableret et datterselskab i Spanien for at kunne påbegynde ansøgningen om skattekreditter til projektet.

Anlæggget skal ud på bølgen blå i 2023.

Bølgebassinforsøg hos Aalborg Universitet & PTO-tørtest

FPP har med støtte fra LOKE gennemført tre ugers bassinforsøg på Aalborg Universitet.

Formålet med forsøgene var at sikre yderligere viden om net-integration og strømkvalitet samt grundlag om viden til den numeriske modellering og PTO design.

Forsøgene blev også brugt til at kunne fremvise FPP's unikke teknologi til kunder, investorer og andre interessenter.

FPP er med støtte fra EUDP og LOKE også ved at gennemføre en større PTO-udviklings- og testkampagne på Aalborg Universitet.

Formålet med forsøgene er at optimere designet, numeriske modeller, virkningsgraden og den net-opkoblede strømkvalitet samt sikre data til designarbejdet i de kommercielle projekter.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109