23948sdkhjf

Første fiberlaser giver kæmpe gevinst

En Ermaksan 2kW fiberlaser er flyttet ind hos Dansk Boligstål A/S i Aalborg.

Hos nordjyske Dansk Boligstål sætter man stor pris på den nye Ermaksan fiberlaser, som på det nærmeste skærer sig ud af budgetterne og har skabt store effektivitetsforbedringer. Selv tilbagebetalingstiden er der skåret ned på.

Det hele begyndte, da adm. direktør for Aalborg-virksomheden Michael Tsatiris en dag sad og regnede på, hvor meget virksomheden egentligt brugte på at få laserskåret emner ude i byen. Excel-regnearket viste 2,5 millioner kroner alene for de sidste ni måneder.

Tallet fik ham til at tage beslutningen om at udvide maskinparken med en maskintype, som aldrig før havde været inde i produktionen - en fiberlaser.

Købt hos Robma
Den fabriksnye 2 kW fiberlaser, en basic model fra den tyrkiske producent Ermaksan, blev leveret af forhandleren Robma i november måned sidste år. Robma ejes bl.a. af Torben Daugaard, som i forvejen havde solgt en Ermaksan kantpresser til virksomheden og derudover står for alt service og vedligehold af maskiner i huset.

- Den fiberlaser skulle vi have købt for to år siden. Vi skulle nok også have købt en større model, men det er jo altid let at være bagklog, siger Michael Tsatiris.

Bordplader og elevatordele
Nogle af de største ordrer, som nu kører igennem den nye fiberlaser, er bl.a. bordplader og forskellige dele til elevatorer. Det drejer sig typisk om rustfrit stål i pladetykkelsen 1,25 mm.

Produktionen af pladebearbejdning kører i ét skift og bliver udført af to mand, hvor der tidligere var tre medarbejdere i afdelingen. Nu slipper de bl.a. for at stanse hjørner og huller ud på elevatoremnerne. Det klarer laserskæreren ganske automatisk, hvorefter emnerne er klar til at blive bukket. På bordplader er arbejdstiden reduceret med over en time pr. enhed.

- Vi kan kun sige, at den maskine er fantastisk. Vores lønomkostninger er reduceret med én mands arbejde, og vi har styrket vores leveringssikkerhed, påpeger Michael Tsatiris.

Han forklarer, at leveringssikkerheden altid har ligget på et højt niveau, men at produktionen før var meget afhængig af underleverandørernes evne til at levere til tiden. Ofte resulterede det i overarbejde, for at leveringsaftalerne med kunderne kunne overholdes. Men efter at fiberlaseren er taget i brug, er overarbejdet faldet med 50 procent.

Stål i lange baner
Dansk Boligstål beskæftiger 43 medarbejdere og har gennem de sidste tre år oplevet vækstrater på 15-20 procent og med fornuftige tal på bundlinjen. Fremgangen påvirker især afdelingen med pladebearbejdning, hvor de to kantbukkemaskiner og pladesaksen nu har fået selskab af fiberlaseren fra Ermaksan. Efter levering har virksomheden selv udvidet med et hejseværk med vakuumløfter, så medarbejderne slipper for tunge løft, når pladerne skal over på skærebordet.

- Vi har budgetteret med, at vi i år skal bruge 50 tons stål alene i pladetykkelsen 1,25 mm, hvor vi sidste år købte 40 tons. Men fakta er, at vi allerede efter tre måneder har købt 32 tons hjem, så vi har travlt. Vi har så mange ordrer, at vi fortsat får laserskåret emner ude i byen, siger Michael Tsatiris.

Økonomiske lyspunkter
Løsningen har også givet en sidegevinst. Hvor underleverandørerne før disponerede over det fraskårne materiale fra pladerne, går salget af affaldsstål nu ned i Dansk Boligståls egen kasse.

- Det kan sagtens løbe op i 20.000 kr. om måneden, og med den sum penge kan vi faktisk dække udgifterne til gas (brændstof til laserkilden), fremhæver Michael Tsatiris.

Den stigende ordretilgang ændrer også på finansieringsperioden.

- Vi havde oprindeligt budgetteret med en tilbagebetalingstid på tre til fem år. Men nu forventer vi, at det kan lade sig gøre på kun et år, understreger han.

Artiklen er en del af temaet MaskinFokus.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096