Støberi-ordrebog skrumper: To årsager spiller ind
Ordrebogen har mistet sin lange horisont hos Sabro A/S. Corona-krisen og faldende oliepris har de seneste to måneder spændt ben for en høj aktivitet og en ordrebog, der er tykkere end normalt.
- Det er et parallelt løb, men også en sammenfletning, som giver en dobbelt effekt. Det største problem er, at olieprojekter bliver sat på standby, for vi har et stort fodaftryk i den branche. Her er årsagen en faldende oliepris, der blandt andet påvirkes af corona-krisen, siger administrerende direktør Morten Michael Andersen, Sabro A/S.
Under normale omstændigheder ville direktøren kunne se et par måneder frem i ordrebogen, og den har stadig en god tykkelse indtil sommerferien. Det er i stor modsætning til efteråret 2019 - før corona, hvor Sabro kunne se mere end et halvt år frem.
Sabro producerer håndformet støbegods på sin fabrikken i Hornslet.
11 ansatte fyret
Derfor er årsbudgettet nu blevet nedjusteret. Det er efter sommerferien, at usikkerheden breder sig. For der er ikke nogen, der ved, hvor mange olieprojekter, der bliver sat på standby. Og der kan også blive tilbagekaldt eller udsatte ordrer.
- Vi har fyret 11 mand, og fra 25. maj lukker vi ned for vores 2. skift, siger Morten Michael Andersen, der efter fyringsrunden har 45 medarbejdere tilbage.
- Det er en direkte konsekvens af de to årsager. Ordrebogen varer ikke så langt ud i fremtiden som før, og vi skal være ekstremt gode til at planlægge, fordi vores kapacitet skal styres med jernhånd. Man kan ikke have overbemanding, fordi man håber, at der kommer en stor ordre i fremtiden. Så mister vi penge med det samme, uddyber direktøren.
Krisen åbner nye døre
Direktøren oplever også positive tendenser. Han kan se en stigning af forespørgsler fra kunder, der ikke er i oliebranchen.
Her arbejder støberiet i mange forskellige brancher og med både store og små kunder.
- Vi har også fået i hvert fald to ordrer fra en eksisterende kunde i Holland. Ordrerne skulle have været sendt til Kina, men nu bestilte de dem hos os, fortæller han og håber, at de europæiske kunder får øjnene op for at købe mere regionalt, når verden bliver normaliseret igen.