23948sdkhjf

Danmark presset af faldende dollar

[i]Den faldende dollar presser dansk økonomi, skriver DI i Erhvervspolitisk Indsigt. Det rammer den europæiske, og dermed også den danske eksport.[/i]
Den amerikanske dollar er i løbet af de seneste to år faldet med 30 procent i forhold til euroen og den danske krone. Og faldet er muligvis ikke stoppet endnu. Det rammer den europæiske eksport hårdt, fordi det meste af verden udenfor Europa er fulgt med dollaren ned.

De amerikanske varer vinder markedsandele, fordi de nu er væsentligt billigere end de europæiske. Den danske eksport er dermed svækket og importen steget. Begge dele fører til mindre dansk produktion og mindre vækst. Væksten i vore nabolande følge med ned, skriver DI i det nyeste nummer i Erhvervspolitisk Indsigt. Idet vi har et forholdsvist stort nærmarked er det et problem på trods af, at væksten stiger på fjernmarkederne.

Den faldende dollar mindsker industrieksporten og forlænger arbejdsløshedskøen.Effekten var tydelig i 2003. Væksten på verdensmarkedet tiltog væsentligt, men det smittede ikke af på dansk og europæiske eksport, idet den højere vækst på verdensmarkedet blev udlignet af den lavere vækst på de valutasvækkede markeder, skriver DI.

Også i 2004 er der udsigt til at Europa vil tabe markedsandele. Dollarfaldet er fortsat 2003 ud og selv om den skulle stige først på året 2004 viser al erfaring, at det tager tid, inden ændringer i valutakursen slår igennem.

Endelig citerer DI den nylige undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der viser, at et fald i dollarværdien på 30 procent ialt vil komme til at koste Danmark 74.000 arbejdspladser.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063