23948sdkhjf

Nu kører 400 ton margarine som smurt

Hos Dragsbæk margarinefabrik i Thisted, har man renoveret og opgraderet virksomhedens pakkemaskine, som døgnet rundt i 17 år har emballeret margarineblokke i forskellige størrelser til erhvervskunder såsom bagere, restauranter og andre storkøkkener.

I alt produceres der 400 ton om ugen.

Margarinen transporteres til maskinen gennem et tilkoblet rør, hvorefter den hurtigt nedkøles, formes og derefter indpakkes blokvis. Maskinens mange aktive år havde naturligvis sat sine spor på driften samt mulighederne for vedligeholdelse grundet udgåede komponenter.

- Fremtidssikringen er jo den største gevinst, vi har fået ud af det. Stabiliteten gør så, at oppetiden også er blevet forøget og vi har dermed fået en højere effektivitet. Alene på hastigheden ved at starte maskinen op har vi allerede lavet en kæmpe besparelse, siger produktionschef hos Dragsbæk, Karsten Rokkedahl, i en pressemeddelelse.

Komplet ny styring

Automationshuset Picca fik til opgave at udskifte styringen på pakkelinjen herunder en komplet ny styring i Rockwell Allen Bradley PLC’er samt hardware. Projektet skulle have en minimal nedetid grundet maskinens rolle i produktionen.

Dragsbæk havde derudover et ønske om at reducere maskinens pladsbehov i de trængte fabrikslokaler. Maskinens nye specialdesignet el-tavler blev derfor en integreret del af den nyrenoverede maskine. Det samlede omfang af maskinen er dermed blevet væsentligt reduceret og fabrikken kan nu udnytte pladsen i de trængte lokaler til andre formål.

Projektet inkluderer ny integreret sikkerheds-PLC, Picca ISA 101 brugergrænseflade (HMI) med intelligent manuel betjening, 24 nye servo drev samt CAM-programmering, nyt intelligent receptsystem, nye alarmer der hjælper operatører og reparatører samt den førnævnte indbyggede elinstallation.

Den opdaterede maskine har bragt mange nye funktioner og muligheder med sig. Det nye receptsystem har især lettet hverdagen for operatøren Tom, som fortæller:

"Receptsystemet giver os mulighed for at lave ændringer og små tilpasninger, som systemet herefter husker. Før skrev vi det ned på en blok. Det har været en rigtig stor hjælp i det daglige."

Store udfordringer

En af projektets store udfordringer hos Picca har været den manglende dokumentation på den gamle maskine, både hvad angår mekanik, el og software. Projektstarten bar derfor præg af detektivarbejde, hvor hver en enkel funktion på den store maskine blev nøje undersøgt og dokumenteret.

Derudover resulterede den korte nedetid på maskinen i et ekstra tidspres på indkøringen, som derfor blev fuldført indenfor et væsentligt begrænset tidsrum.

Artiklen er en del af temaet Industri&fødevarer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109