23948sdkhjf

GTS-institutter vil fjerne forhindringer for Power-to-X

Power-to-X bliver af eksperter, erhvervsliv og politikere opfattet som en af de vigtigste løsninger til at mindske CO2-udledningen ved for eksempel at gøre tung landtransport og skibsfart klimaneutral. Men som det ofte er med ny teknologi, er der er række barrierer for, at den hurtigt kommer ud på markedet og gøre en forskel.

Derfor vil fire GTS-institutter - Alexandra Instituttet, DBI – Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut, Force Technology og Teknologisk Institut – på hver deres ekspertisefelt være med til at fjerne forhindringerne for et dansk Power-to-X-eventyr:

- Danmark har skabt sig en særlig styrkeposition inden for vindmøller. Nu skal vi bruge det som afsæt til at få klimavenlig energi ind i endnu flere sektorer som for eksempel den maritime sektor og transportsektoren, der har svært ved at bidrage nok til den grønne omstilling. Power-to-X vil være driver for flere arbejdspladser, vækst og velstand, siger Hanne Christensen, CEO i Force Technology, i en pressemeddelelse.

På fælles mission

Den fælles indsats har fokus på hele værdikæden – lige fra elektrolyse baseret på grøn el fra vind og sol til fremstilling af e-fuels og e-kemikalier som metan, metanol og ammoniak til anvendelse i transport, bygninger og industri. Indsatsen skal ses som et udtryk for, at GTS-institutterne tager deres del af ansvaret for, at Danmark når 70 procents-målsætningen.

- Vi arbejder i stigende grad strategisk og missionsbaseret, og er der én fælles mission, som er vigtig i de kommende år og årtier, og som alle væsentlige aktører bakker op om, så er det at få nedbragt CO2-udledningen og få genoprettet klimabalancen. Power-to-X spiller en afgørende rolle, hvis vi vil lykkes med missionen, siger Niels Husted Kjær, CEO i Alexandra Instituttet.

- Det er en forudsætning for succes, at vi får bygget et velfungerende økosystem op – lige fra vindmølleproducenten til aftageren – så alle led i kæden kender hinanden, har gode relationer og samarbejder. Derfor er der fokus på hele værdikæden i det fælles GTS-projekt, siger Jesper Ditlev, administrerende direktør i DBI.

- GTS-institutterne har særlige forudsætninger for, sammen med virksomheder og universiteter, at sikre en succesfuld implementering af Power-to-X i Danmark og skabe nye arbejdspladser og eksport - specielt i små og mellemstore virksomheder, siger Juan Farré, administrerende direktør i Teknologisk Institut.

Institutternes aktiviteter retter sig især mod tre områder:

  • Økosystem og videnspredning

- Opstart og drift af en række netværk, der skal sikre, at branchen fra den største til den mindste aktør har den nyeste viden og de rette kompetencer til at lykkes.

- Analyse- og kortlægningsarbejde af barriererne og de mulige løsninger

- Arrangering af international konference

- Påvirkning af standarder gennem deltagelse i nationale, europæiske og internationale standardiseringsorganisationer

  • Kapacitetsopbygning

- Opbygning af GTS’ernes kapacitet og viden, så virksomhedernes skiftende behov altid er dækket

- Koordinering af deltagelse i internationale Power-to-X-relaterede fora

- Indhentning af erfaringer fra Power-to-X-demonstrationsprojekter i Europa

  • Demonstrationsaktiviteter

- Udvikling af virksomhedsnære demonstrationsaktiviteter

- Deltagelse i større nationale projekter på tværs af universiteter, virksomheder og to eller flere af GTS-institutterne

- Deltagelse i større tværnationale projekter

Forsidefoto/Colourbox

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11