23948sdkhjf

Brexit-panik er afblæst

Der blev spekuleret, planlagt, håbet, krydset fingre, regnet på tingene og udtrykt afgrundsdyb bekymring.

Og nu ser det hele ud til alligevel at gå aldeles udmærket.

Det er meldingen fra flere af fødevarebranchens spillere med fingeren på pulsen, når de vurderer eksportsituationen efter Storbritanniens farvel til EU.

Skilsmissen, der i årevis skabte nervøsitet og frygt, inden den trådte i kraft, ser her godt en måned efter Brexit ud til at behandle de danske fødevareproducenter nænsomt.

Chefkonsulent Niels Ole Nielsen, der hos Landbrug & Fødevarer holder øje med udviklingen i Danmarks mejerieksport, er fuld af fortrøstning hvad angår salget til det særdeles vigtige marked i Storbritannien.

Også selv om nytårsaftalen mellem Storbritannien og EU medfører en del mere bøvl og papirarbejde, før dansk smør og ost kan passere grænsen på vej ind i England.

- Der ryger nogle omkostninger på, og det vil formentlig få produkterne til at stige lidt. Og alt andet lige vil det nok mindske salget en lille smule. Det kan måske være 5-10 procent, det er svært at sige. Ellers skal varerne blive solgt billigere herfra.

- Men jeg har ikke set noget, der får alarmklokkerne til at ringe, overhovedet ikke. Indtil videre ser det fornuftigt ud - det skal nok komme til at gå, fastslår han.

Niels Ole Nielsen peger på, at det danske Lurpak-smørsalg tegner sig for langt størsteparten af den danske mejerieksport til Storbritannien. I 2019 handlede det om op imod 7.000 ton smør.

- Dertil kommer blandingsprodukterne, hvor smørret er tilsat vegetabilsk fedtstof. Det har vi ikke nogle direkte tal på, for når eksporten bliver indberettet, ender blandingsprodukterne i en stor rodekasse med en masse andre produkter, der heller ikke skal indberettes som mejerivarer.

- Men et bud vil være, at vi eksporterer tre-fire gange så mange blandingsprodukter, som vi eksporterer smør til Storbritannien, nævner han.

- Tingene løser sig

Målt i kroner lå eksporten af smør til Storbritannien i 2019 på omkring to milliarder kroner, hvortil kommer værdien af blandingsprodukterne.

Hos Mejeriforeningen konstaterer direktør Jørgen Hald Christensen, at han ikke har hørt om nogen medlemmer, der oplever de store problemer med at eksportere til Storbritannien.

- I det store og hele kører det stille og roligt. Der er selvfølgelig en hel masse flere papirer involveret, og det gør processen lidt træls. Men tingene løser sig, siger Jørgen Hald Christensen.

- Den helt store usikkerhed var, om der kom en Brexit-aftale, og det gjorde der jo. Så alt i alt er det faldet ganske udmærket ud, tilføjer han.

Artiklen er en del af temaet Industri&fødevarer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079