23948sdkhjf

Norden skal have et fælles fokus på 3D-print

Danske, svenske og norske virksomheder skal gå sammen for at forstærke 3D-print på tværs af Norden, så vi i fællesskab kan styrke fremstillingsvirksomheders konkurrenceevne.

Det har været visionen hos Dansk AM Hub, som over det sidste halve år har samarbejdet med svenske Alfred Nobel Science Park om at bringe nordiske virksomheder tættere sammen om additive manufacturing (AM).

- Alle deltagerne deler en fælles mission om en grøn omstilling ved at investere og eksperimentere med nye teknologier som additive manufacturing. Desuden har Norden værdifulde vedvarende energikilder, der kan udnyttes til at skabe nye produktionssystemer i Norden, siger CEO i Dansk AM Hub, Frank Rosengreen Lorenzen og tilføjer, at ligesom Apple og Microsoft investerer i danske datacentre på grund af vores vedvarende energikilder bør internationale teknologileverandører også kigge mod norden for at skabe fremtidens produktion.

- Vores fælles mål er at gøre Norden verdensførende i grøn produktion ved at fremme brugen af AM-teknologien.

Store nationer inden for 3D-print som Tyskland, USA og England er typisk drevet af store industrier som eksempelvis luftfart og biler. Den form for produktion har nordiske lande ikke på samme måde - men de leverer trods alt en del komponenter med videre til de store industrier.

Derfor er det netop endnu mere vigtigt, at virksomheder samarbejder på tværs af grænser for at opretholde konkurrenceevnen inden for industrien, mener man hos Dansk AM Hub.

Dansk AM Hub og Alfred Nobel Science Park har sammen været projektledere på først at gennemføre et kvalitativt studie sammen med Oxford Research. Studiet har kortlagt, hvilke områder et samarbejde bør fokusere på for at skabe mest mulig værdi. 25 virksomheder deltog i studiet.

Anden del af projektet bestod af en eksplorativ workshop, som tog udgangspunkt i det kvalitative studie. Her deltog 17 virksomheder fra Danmark, Sverige og Norge for at undersøge og komme med ideer på følgende 4 fokusområder:

  • Hvordan kan vi gøre 3D-print mere tilgængelig (igennem viden og/eller logistik) for SMV’er og fokusere på fordelene?
  • Hvordan kan vi tilskynde og motivere flere partnerskaber?
  • Hvordan kan vi inspirere og muliggøre nordiske aktører til at være ledende indenfor 3D-print og bæredygtig produktion?
  • Hvordan kan vi skabe den mest kvalificeret arbejdskraft indenfor 3D-print i verden?

Baseret på både det kvalitative studie og workshoppen vil Dansk AM Hub og Alfred Nobel Science Park nu arbejde på at forme fremtidige projekter, som kan forbedre det nordiske samarbejde.

Formålet vil være at gøre en forskel for industrien og fremme den grønne omstilling ved hjælp af 3D-print.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.145