23948sdkhjf

Robot gjort klar på fem uger - fjerner flaskehals i viruskampen

På kun fem uger er der blevet bygget en robotstyret løsning til test af blodprøver for Covid-19 hos Statens Serum Institut (SSI). Andresen Robotics og Hans Følsgaard A/S har samarbejdet om projektet

Der bliver håndteret millioner af test og tusindvis af blodprøver lige nu i Danmark i forbindelse med indsatsen mod Covid-19 og corona-virus.

Det har skabt nye behov for automation, og systemintegratoren Andresen Robotics har på kun fem uger bygget en robotstyret løsning til test af blodprøver for Covid-19 hos Statens Serum Institut (SSI).

Andresen Robotics har samarbejdet med teknikleverandøren Hans Følsgaard A/S om projektet, og parterne oplyser i en pressemeddelelse, at udgangspunktet for løsningen er en Mitsubishi SCARA-robot, Den er ifølge Hans følsgaard A/S kendetegnet ved et meget enkelt og clean setup.

- Den løsning, som SSI havde brug for, skulle implementeres hurtigt og Mitsubishi-robotten kunne tages i brug efter kun fem uger. Der er tale om en stand-alone løsning, hvor robotten styrer hele cellen, hvorved en PLC dermed kan undværes, forklarer Søren Madsen, der er salgschef hos Hans Følsgaard A/S.

Han peger på, at der i netop håndtering af blodprøver på ingen måde er råd til flaskehalse i øjeblikket, hvor Danmark skruer op for testkapaciteten.

- Det er så også hér, at det giver mening at se på robotter som det værktøj, der kan løse nogle af de opgaver, der ville være ekstremt mandskabskrævende at udføre manuelt, men som omvendt er oplagte til automation og robotteknologi, siger Søren Madsen.

Løsning læser stregkoder

Robotten modtager helt konkret en serie med blodprøver i et magasin. De er hver især forsynet med en stregkode, og opgaven ligger ifølge Søren Madsen i at fjerne proppen og placere prøverne i et nyt magasin med orienterede stregkoder, så de kan læses automatisk i det videre forløb.

Det er en triviel proces, der ville kræve en større menneskelig indsats, men som meget effektivt kan udføres af Mitsubishi-robotten.

Det hele tager otte sekunder og dermed kan robotløsning placere 450 prøver i timen til et videre forløb - eller mere end 10.000 prøver i døgnet. Ydermere kan løsningen med et minimum af ressource skaleres så den omfatter andre reagensglas typer og dermed andre prøver, påpeger Søren Madsen.

24.000 timer uden service

At robotten er arbejdsom understreges af de tekniske data. Her peger Søren Madsen på, at Mitsubishi angiver 24.000 timer, hvilket med andre ord 2,5 års konstant drift, mellem robottens første tre serviceringer.

- I en applikation, der er så missionskritisk som i SSI’s tilfælde, er en lang driftstid uden nogen form for downtime afgørende specielt i disse covid-19 tider, hvor hurtige testresultater medvirker til kampen mod uret og smittespredningen, påpeger Søren Madsen.

Den valgte robot er ligeledes forsynet med sikkerhedskredse i robottens integrerede controller og dermed muligheden for at tilføjet en lysgitterbeskyttelse og nødstop mod utilsigtet kontakt i SSI-testløsningen.

Artiklen er en del af temaet Fremtidens Automation.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079