23948sdkhjf

Bølgeanlæg klar til nye udfordringer efter godkendt test

Bølgeenergiselskabet Crestwing har netop afsluttet en række afgørende tests af bølgeenergianlægget Tordenskiold på Dansk Hydraulisk Institut (DHI).

Næste skridt er en opgradering af Tordenskiolds allerede eksisterende PTO-system inklusiv udvikling af en generator, der passer til anlægget og anlæggets placering. Dernæst skal Tordenskiold tilbage på sin placering ved Hirseholmene i Kattegat for at få afprøvet det nye PTO-system.

På længere sigt skal anlægget bugseres til vestkysten, hvor forankring, hængsler og skrog skal testes i et mere udfordrende bølgemiljø.

Test på DHI

I bassinet på DHI er det lykkedes at eftervise anlæggets energieffektivitet samt at dokumentere anlæggets sødygtighed og holdbarhed under flere forskellige bølgeforhold.

Rent faktisk er de netop gennemførte tests en gengivelse af de tests Ruth Bloom og hendes team tidligere har gennemført i bølgebassinet på AAU. 

- Helt præcist har vi testet de ting, vi testede i Aalborg i 2010. De resultater, vi fik den gang, har vi aldrig fået eftervist hverken i bassintest eller offshore. Det har vi så nu, fortæller Ruth Bloom, der står med nogle rigtig gode testresultater i hånden.

Resultater, der skal bane vej for udviklingen af en ny generator til prototypen af Tordenskiold. 

- Den generator, der sidder i Tordenskiold nu er for lille. Det vidste vi godt, men vi turde ikke tage tallene fra testen i Aalborg og lave en ny generator ud fra dem. Derfor havde vi brug for to målinger, der skal ligge til grund for den nye generator, fortæller Ruth Bloom.

Ikke kun en gengivelse

Ruth Bloom har dog ikke kun foretaget en gentagelse af testene fra 2010. I denne 2021-udgave er der tillige blevet indsamlet data, som selskabet ikke havde fra tidligere bassintests. 

- Vi har eftervist vores energiproduktion i en ny tank. Yderligere har vi målt den specifikke kraftkurve over en bølge i mange forskellige irregulære bølger. Vi har blandt andet målt kræfter i anlægget, energiproduktion, forankringstræk, bevægelse med motion capture. Dette er gjort i bølger, der repræsenterer Nordsøen og regulære bølger, siger Ruth Bloom.

Testene har skabt sikkerhed om effektiviteten af anlægget, fortæller Ruth Bloom.

- Vi står med rigtig gode testresultater, der både kan bruges til forbedringer af vores PTO og udvikling af en generator, men de har også påvist, at selve konstruktionen af anlægget er funktionel og holdbar. Samtidig giver de os et rigtig godt grundlag for beregninger af fremtidig effektivitet og Levelized Cost of Energy, siger Ruth Bloom.

Finansiering mangler

Mens Ruth Bloom har slået sine folder på DHI har Tordenskiold ligget i havn i Frederikshavn – og her bliver den liggende lidt endnu. 

- Det hele drejer sig om økonomi. Vi er i gang med at lave nogle ansøgninger. Det er et bjerg at bestige, siger Ruth Bloom om de allestedsnærværende økonomiske trængsler, der er alle bølgeenergiudvikleres største udfordring.  

Men når det økonomiske er på plads, er Ruth Bloom klar til igen at stikke til havs.

- Fra det øjeblik vi har pengene, kan vi have anlægget ude igen i løbet af et halvt års tid, fortæller Ruth Bloom, der i forbindelse med næste udskibning vil have fokus på det nye PTO-system inklusiv generator samt holdbarheden af forankring, hængsler og skrog. 

Flyttedag

Når den dag kommer, at Tordenskiold med ny generator endnu engang skal vise sit værd offshore, vil det igen være på placeringen ved Hirseholmene ud for Frederikshavn. Men Ruth Bloom går dog i flyttetanker. 

- Der tegner sig et tydeligt billede af, at Tordenskiold skal testes med en bedre generator og en fungerende bølgemåler på sin nuværende position og en position på vestkysten. Der er meget, der tyder på, at vi kan få meget ud af systemet på begge positioner. Ydermere har vores tests vist, at kræfterne i systemet ved de store Nordsø-bølger bliver store, men ikke større end hvad anlægget burde kunne klare. Det har givet os et klart billede af hvilke former for sikringer, der er behov for i anlægget. En af disse er, at der er blevet vist, at vi ikke kommer op på særligt store forankringskrafter, og at der derfor er meget lille risiko for løsrivning, siger Ruth Bloom.

Når Ruth Bloom snakker vestpå, så er det endnu uvist, hvor det helt konkret er.  

- Det kunne være ved Hanstholm. Det kunne være ved Horns Rev. Det kommer an på, hvordan kortene falder. Vi er åbne for leg, siger Ruth Bloom. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079