23948sdkhjf

Danmark har fået sit eget unikke 3D imaging center

3D Imaging centeret har til huse i en af DTU’s nyeste bygninger. De nye instrumenter i centret, der både skal anvendes af forskere, virksomheder, museer og hospitaler, giver mulighed for at gennemføre unikke scanninger.

- Centrets mulighed for at tilbyde imaging i verdensklasse på dansk jord vil styrke Danmarks position og forskning inden for både de naturfaglige, tekniske og sundhedsfaglige videnskaber. Adgangen til de nyeste teknikker vil ligeledes få betydning for udviklingen af nye produkter og løsninger til så forskellige områder som nye bæredygtige energiformer og sundhedssektoren, siger vicedirektør Stine Jørgensen, Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.

Forskere og andre brugere

3D Imaging centret huser først og fremmest den nye nationale røntgenfacilitet, Danfix, der er etableret i samarbejde med de øvrige danske universiteter. Derudover er der forskningsfyrtårnet Solid, der er en central del af Danmarks initiativ i forbindelse med den store europæiske neutronfacilitet, European Spallation Source, ESS, i Lund. Endelig har også det regionale dataanalysecenter, QIM, der hjælper med håndtering af de mange data fra scanningerne, til huse i 3D imaging centret.

- Med det nye center på DTU åbner vi op for anvendelser meget bredt. Det gælder ikke kun de mange forskellige videnskabelige forskningsgrupper, der allerede er begyndt at anvende centret. Vi byder også velkommen til en række helt andre brugergrupper. 3D imaging kan give ny indsigt i materialers, produkters og organismers indre struktur og egenskaber, og centeret kan hjælpe forskere og virksomheder til at udvikle nye produkter og teknologi, ligesom den nye forskningsfacilitet vil kunne bidrage til en øget digitalisering af eksempelvis museers samlinger, siger prorektor Rasmus Larsen, DTU.

Indgang til store forskningsfaciliteter

Det nye 3D imaging center vil også komme til at fungere som indgang til de store europæiske røntgen- og neutronstrålingsfaciliteter, særligt til ESS og MAX IV i Lund, men også European Synchrotron Radiation Facility, ESRF, i Frankrig.  

- Vores brugere skal kunne gennemføre de første scanninger på DTU, og hvis disse ikke giver tilstrækkelig viden, kan de tage skridtet videre og ansøge om tid hos en af vores samarbejdspartnere på de store faciliteter i enten Lund eller Frankrig, siger professor Henning Friis Poulsen, der er leder af det nye center.

Centrets aktiviteter er særligt koncentreret om fire store forskningsområder. Det er dels scanninger af hårde materialer som metaller og mineraler, der blandt andet anvendes i power-to-X og lagring af CO2, samt materials engineering, der omfatter vindmøller og stålkonstruktioner. Derudover er bioimaging et væsentligt område, hvor scanninger af organer, knogler og planter skal bidrage til sundhedsvidenskaben og udvikling af nye produkter i sundhedssektoren. Endelig vil centret arbejde med vores natur- og kulturarv, der omfatter undersøgelser af genstande som fossiler og museumsgenstande.

Indvielsen af 3D imaging centret er blevet udskudt på grund af coronapandemien, og derfor har faciliteterne allerede været anvendt et stykke tid af mange forskellige brugergrupper. Centret har blandt andet bistået Naturhistorisk Museum med en scanning af et Tyronnosaurus Rex kranie til en udstilling, ligesom det har bidraget til fremstilling af en kopi af den paralympiske bordtennisspiller, Peter Rosenmeiers, håndprotese.

Læs mere om: DTU
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094