23948sdkhjf

Robotterne kommer – og hvad så?

Eksperterne er enige om, at robotterne vil overtage stort set alt manuelt fabriksarbejde. Men er det godt eller skidt for dansk produktion?
Robotterne er kommet for at blive, og inden for en overskuelig fremtid vil de have overtaget langt det meste manuelle fabriksarbejde i Danmark.

Så langt de eksperterne enige i en ny analyse, Ugebrevet A4 har foretaget.

Det er spørgsmålet om, hvorvidt udviklingen er positiv eller negativ, der skiller vandene.

Robotter er en nødvendighed
- Robotter er klart en nødvendighed for, at vi kan opretholde produktionen herhjemme. Der er et kæmpe potentiale i teknologien, og det går ret hurtigt lige nu, siger Maria Hove, økonomisk konsulent i DI.

Hun bakkes op af Formand for Industrigruppen i 3F, Mads Andersen, som dog ikke tror på, at manuelt fabriksarbejde vil blive totalautomatiseret i løbet af et par årtier.

- Jeg ved ikke, om jeg køber præmissen. Men selvfølgelig vil der blive indført flere og flere robotter, det er klart. Og det kan holde på noget beskæftigelse. For hver gang man indfører ny teknologi, herunder robotter, er det med til at gøre virksomheden mindre omkostningstung - og mere produktiv og konkurrencedygtig. Så det er et simpelt regnestykke: Robotter kan være med til at fastholde industri og arbejdspladser i Danmark, siger han.

Robotter er ingen redning
På den anden side står blandt andre John Johansen, professor ved Center for Industriel Produktion på Aalborg Universitet.

- Selvfølgelig skal danske virksomheder være dygtige til at automatisere, for ellers taber de helt klart konkurrencen. Men at tro, at robotter er en redning, dét er at gå for langt. Mit første modargument er, at teknologien også er tilgængelig i lavtlønslande. Mit andet argument er, at asiatiske ingeniører overgår vores ingeniører i flid og antal. Det tredje argument lyder: Lad os sige, at en virksomhed foretager en gennemgribende automatisering og derved reducerer 300 ansatte til 100 ansatte. Hvis nu den kan flytte de 100 ansatte til et sted, hvor lønnen er en tredjedel af, hvad den er i Danmark, så er det også penge at spare.

En analyse fra 2011 af blandt andre økonomiprofessor Jan Rose Skaksen, CBS, konkluderer, at industrien i Danmark på kort sigt vil opleve et samlet fald i beskæftigelsen på syv procent, hvis alle industrier i Danmark kommer op på et automatiseringsniveau, der svarer til niveauet i de lande, der lige nu er mest automatiseret. Til gengæld vil beskæftigelsen på langt sigt stige med fem procent i forhold til udgangspunktet, skriver Ugebrevet A4.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.06