23948sdkhjf

Plastvirksomhed: "Vi har udviklet et mindre mirakel"

Mindre CO2 og højere produktivitet: Letbek og CemeCon mener at have skabt et lille plast-mirakel med en mikroskopisk tynd belægning på værktøjer, der gør det muligt at producere plastprodukter med markant lavere CO2-belastning, højere produktivitet og nemmere anvendelse af genanvendte plastmaterialer.

Projektet er en del af EU-projektet ”Grøn Cirkulær Omstilling”.

CemeCon Scandinavia, der har hjemme i Hinnerup i Østjylland, er eksperter i avanceret overfladebehandling af værktøjer og Letbek i Tistrup i Vestjylland er sprøjtestøbeproducenten, der i høj grad også arbejder i genanvendeligt plast.

- CemeCon har lagt en PVD-belægning på Letbeks støbeforme til produktionen af plastpakninger til vinduesfalse af plast. Testen skulle vise, om sliplet-belægningen kan bidrage til mindre CO2-belastning og en mere effektiv produktion. Desuden har Letbek med hjælp fra Plast Center Danmark testet, om det giver en lavere CO2-belastning at udskifte ny plast med genanvendt plast i produktionen, oplyser Erhvervsstyrelsen, der er en del af "Grøn Cirkulær Omstilling.

Dette har man opnået:
• Med PVD-belægningen er der opnået en CO2-besparelse i produktionen på 31 procent for produktionen af en pakning. Det svarer til en årlig CO2-besparelse på 2,2 tons alene på det benyttede værktøj, sammenlignet med produktion uden belægning.
• Produktionstiden per emne er halveret, fordi der er færre stop i produktionen.
• Belægningen har gjort det nemmere at anvende en større mængde genanvendt plast i emnerne.

Letbek har i produktionen af profiler til vinduesfalse udskiftet ren PVC-plast med genanvendt ABS-plast. Ved at udskifte 50 procent af profilen med genbrugsplast, opnåede man en CO2-besparelse på 36 procent, og også her en reduceret produktionstid. Hvis værktøjet også havde været PVD-belagt, er det sandsynligt, at der var opnået en samlet besparelse på 66 procent.

På Letbek kalder Tommy Pedersen, research & development (R&D), de nye data fra testforløbet for ”en øjenåbner”:

- Vi er gået fra en produktionstid på et minut til et halvt minut. Vi har testet sprøjteformen på forskellige materialer med forskellige hårdheder, og hver gang er vi kommet frem til samme resultat. Belægningen gør, at plasten ikke klæber til gummipakningen, så vi slipper for driftsstop. Det er helt vildt og har virkelig været en øjenåbner, siger Tommy Pedersen.

Specialister i Plast Center Danmark, der er partner i ”Grøn Cirkulær Omstilling”, har blandt andet hjulpet med at finde en ny sammensætning af genanvendeligt plast. Plast Center Danmark har også deltaget i test af produkter med forskellig materialesammensætning for at kunne dokumentere, at produkterne med genanvendt plast besidder de nødvendige egenskaber.

Hos CemeCon er Michael Hvam, chief technology officer (CTO), er glad for, at de mange timers udviklingsarbejde har båret frugt: 

- Vi får ofte feedback fra vores kunder, som er tilfredse med os, men gennem GCO-projektet har uvildige konsulenter valideret vores målinger, og ved at halvere cyklustiden gør vi jo en stor forskel for kunderne. Det er guld værd for os som leverandør, at vi kan være med til at gøre produktionen mere grøn – og at vi kan sige, at vi er grønne, siger han.

Letbek har som led i GCO-projektet udviklet en CO2-beregner med hjælp fra Plast Center Danmark og fra konsulentfirmaet Viegand Maagøe. CO2-beregneren er blandt andet blevet brugt til at udregne forskellen i CO2-belastning ved udskiftning af nyt plast med genbrugsplast.

Beregneren bliver vigtig for Letbek, siger Tommy Pedersen:

- Når kunder skal bestille vores produkter i dag, kan vi ikke sige, hvilken CO2-belastning der ligger i produktionen. Det bliver vigtigt for dokumentationen i nutidens bæredygtige byggeri, og det bliver fremover et markedsvilkår at kunne levere CO2-dokumentation.

- De to virksomheders CO2-resultater er en del af en stærk tendens i plastindustrien, siger projektleder Bente Nedergaard Christensen, Plast Center Danmark:

Plasteksperten kalder det et generelt ønske blandt virksomheder, der deltager i ”Grøn Cirkulær Omstilling”, at kunne dokumentere CO2-belastningen i produkter, fordi det i fremtiden ventes at blive et markedsvilkår.

I GCO oplever Jonas Junge Andersen, programleder for indsatsen for plastvirksomheder i GCO, et skift i mindsettet hos virksomhederne:

- De er blevet meget mere opmærksomme på vigtigheden af at kunne dokumentere deres CO2-aftryk og ikke mindst påvise, at de arbejder med at reducere det.

”Grøn Cirkulær Omstilling” (GCO) er Danmarks Erhvervsfremme-bestyrelses hidtil største satsning på grøn omstilling med en samlet støtte på 95 millioner kroner. Heraf kommer 80,7 millioner kroner fra EU’s Regionalfond og de resterende 15 millioner kroner fra de decentrale erhvervsfremme-midler på finansloven.

Efter to års løbetid er GCO tæt på at nå sit mål på 402 deltagende virksomheder. Lige nu har 360 virksomheder enten afsluttet et GCO-forløb eller er i gang med det . På plastlinjen i GCO er 125 virksomheder i gang eller har afsluttet et forløb, og her er målet 144 virksomheder.

Mange virksomheder oplever i stigende grad et dobbelt pres: Fra B2B-kunderne om mere CO2-venlige leverandører og fra kommende lovgivning som CO2-skat, det udvidede producentansvar og de grønne kreditvurderinger.

Han tilføjer:

- Det er vores oplevelse, at det er gået op for mange virksomheder, at de kan skabe sig en konkurrencemæssig fordel og øge indtjeningen på sigt ved at gå i gang med grøn omstilling. Og det er Letbeks skifte til genanvendt plast og CO2-reduktion i produktionsprocessen et godt eksempel på.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096