Underleverandører: Positivt at Christiansborg lytter på os
- Efter vores samråd i det politiske udvalg ser det ud til, at der er politisk vilje til at se på sagen. Det er positivt. Det vil jeg gerne kvittere for.
Sådan siger Niels Brix, som er adm. direktør for Valmont SM, der producerer tårne til vindmølleindustrien.
Kommentaren kommer i kølvandet på, at Niels Brix tidligere i juni havde foretræde for Folketingets Klima, Energi og Forsyningsudvalg i selskab med Tekniq Arbejdsgiverne.
På mødet blev politikerne advaret om den aktuelle udvikling, hvor CO2-tunge men billige kinesere vinder flere og flere ordrer i den danske vindmølleindustri.
Derfor ønsker de danske underleverandører og Teknik Arbejdsgiverne, at der stilles krav til CO2-udslippet ved fremtidig produktion og opstilling af vindmøller. Både for at gavne miljøet og for at styrke de danske underleverandører.
Håb om bredt forlig
Efter samrådet har både Venstre og SF meldt ud, at de er klar til at indføre krav til CO2-udledning ved selve mølleproduktion i de kommende statslige udbud af danske vindfelter
Også miljøminister Dan Jørgensen (S) har modtaget industriens budskab, og udtalt til Jern & Maskinindustrien, at ’han lytter til alle gode forslag’ men derudover ikke ønsker at diskutere sagen i pressen.
- Det kunne være spændende, hvis det var muligt at få en bred politisk aftale om at stille krav til CO2-udledning og bæredygtig produktion i de her vindmølleparker, siger Niels Brix.
Han henviser derudover til det fornuftige i at styrke den danske del af vindmølleindustrien i en tid, hvor vindmøllerne i lyset af den aktuelle energi- og sikkerhedspolitiske situation i Europa i stigende grad opfattes som kritisk infrastruktur.
Vil fortsætte presset
Også Tekniq Arbejdsgiverne, som har flere danske underleverandører til vindmølleindustrien som medlemmer, ser positivt på de politiske udmeldinger efter mødet i det politiske udvalg.
- Vi er glade for den lydhørhed, vi oplever fra politisk side. Det er super positivt, siger organisationens adm. direktør Troels Blicher Danielsen.
Han kalder det sund fornuft at indføre krav til CO2-udslippet i vindmølleindustrien på danske vindmøllefelter.
- Det her handler ikke om partipolitik, det handler om klimaet, og det handler om at beskytte kritisk infrastruktur, påpeger han.
Danske arbejdspladser
Troels Blicher Danielsen slår samtidig fast, at Tekniq Arbejdsgiverne fortsat vil presse på for at få CO2-krav ind i vindmølleproduktionen, og det arbejde skal blandt andet ske i den nye grønne sektion, som arbejdsgiverne netop har etableret.
- Vores udgangspunkt er, at hvis vi skal nå de overordnede målsætninger om CO2-udslip, skal vi også gøre tingene på en anden måde. De grønne budskaber og ord skal omsættes til konkret handling, siger den adm. direktør for arbejdsgiverforeningen.
Tekniq Arbejdsgiverne forventer derfor også, at politikerne vil arbejde for sagen i de kommende forhandlinger om den massive udbygning af de danske havvindmølleparker.
- Jeg håber, at man tager de her input med ind til forhandlingsbordet, så vi kan sikre dansk forsyningssikkerhed, grøn omstilling og danske arbejdspladser, lyder det fra Troels Blicher Danielsen.