Støberiteknikeruddannelse er kommet godt fra land
Det skal være nemmere at drive støberi i Danmark. Det var blandt årsagerne til, at Uddannelsescenter Holstebro (UCH) sidste år slog dørene op for den første og hidtil eneste støberiteknikeruddannelse her i landet.
Førhen skulle lærlinge på uddannelsen nemlig tage hovedforløbet i Sverige, mens de i dag blot skal til Vestjylland for at kunne fuldføre hele uddannelsen.
I begyndelsen af august startede det seneste kuld fremtidige støberiteknikere på uddannelsens hovedforløb, der tæller i alt otte lærlinge, mens der på hele støberiteknikeruddannelsen i dag går 15 personer i alt. Og det optag er ifølge uddannelseschef på UCH, Jan Fædder Lillelund, bedre end forventet af en uddannelse, der kun har et år på bagen i Danmark:
- Vi har stærke relationer til støberierne, som vi hele tiden er i tæt dialog med om uddannelsens indhold, struktur og lærlingepladser, og det stærke samarbejde med branchen har desuden udmøntet sig i Støberitekniker.nu, der er en slags markedsføringsplatform for både uddannelsen og erhvervet. Så jeg vil sige, at vi er nået rigtig langt på rigtig kort tid, siger han, og fortæller, at de nuværende lærlinge på uddannelsen kan deles op i to overordnede grupper:
- Først og fremmest er der dem, som tidligere har arbejdet på et støberi og i samarbejde med deres arbejdsgiver har besluttet sig for at videreuddanne sig til støberitekniker. De er også typisk lidt ældre og får ofte merit for flere fag på grundforløbet. Den anden og noget yngre gruppe lærlinge finder vi på hovedforløbet. De kommer direkte fra folkeskolen eller en ungdomsuddannelse og har derfor ingen eller lidt erfaring med støberierhvervet, forklarer Jan Lillelund.
Hos Vald. Birn er de begejstrede for, at den nye støberiteknikeruddannelse er landet i Holstebro, og den lokale støberikoncern var da også blandt de bærende kræfter bag at få uddannelsen til byen. Det har nemlig gjort, at det nu bliver nemmere at rekruttere lærlinge såvel som nyuddannede medarbejdere:
- Vi kan mærke, at uddannelsen er kommet godt fra land. Selvom vi generelt set ikke helt har fået det ønskede antal lærlinge, er det stadig nemmere for os at finde lærlinge end tidligere. Vores ufaglærte medarbejdere er også blevet langt mere interesserede i at videreuddanne sig, nu når de ikke længere skal rejse til Sverige for at kunne fuldføre uddannelsen. Det er nemlig ikke så ligetil, hvis man har en familie derhjemme, fortæller koncerndirektør hos Vald. Birn, Claus Beier, og tilføjer, at træerne dog desværre fortsat ikke er vokset ind i himlen, når man taler rekruttering i støberibranchen:
- Vi mærker tydeligt til den lave ledighed, der har gjort det svært for store dele af det danske erhvervsliv at rekruttere nye medarbejdere. Oveni det har støberibranchen også bare et ry for at være ”sort”. Mange har nemlig den opfattelse, at det er en beskidt, varm og ikke mindst energitung branche at arbejde i, og det gør det svært for særligt de unge at se en fremtid på et støberi.
Vil tiltrække lærlinge udenfor Holstebro og omegn
Netop opfattelsen af en ”sort” branche vil Claus Beier gerne lave om på. For selvom arbejdet på et støberi til tider kan være både beskidt og varmt, og det ganske rigtigt kræver en stor mængde energi at producere emner i støbejern, så er branchen meget mere end det:
- De næste år kommer til at stå i bæredygtighedens tegn. Det gælder både i vores egen koncern og i støberibranchen som helhed. Vi arbejder allerede nu på at nedbringe vores energiforbrug, senest ved at deltage i etableringen af et nyt Power-to-X-produktionsanlæg og brintknudepunkt i Holstebro, og helt overordnet kommer vi i fremtiden til at prioritere bæredygtighed i vores koncern. Så ønsker man at bidrage til og gøre en forskel i forhold til den grønne omstilling, er det netop støberibranchen, man bør søge arbejde, lyder det fra Claus Beier.
Han bakkes op af Jan Fædder Lillelund, der tilføjer, at støberiteknikeruddannelsen de næste år vil forsøge at udbrede kendskabet til den nyopstartede uddannelse til hele landet:
- Selvom vi er den eneste uddannelsesinstitution i Danmark, hvor du kan læse til støberitekniker, er lærlingene fortrinsvis lokale fra Midt- og Vestjylland. Og det vidner måske lidt om, at uddannelsen og faget ikke er så velkendt i den brede befolkning. Derfor er næste skridt at fortælle om uddannelsen og de mange muligheder, der følger med, i hele landet, så vi på sigt kan øge optaget af lærlinge og dermed sikre branchens fremtidige arbejdskraft, siger han slutteligt.