Klumme: Automatikbranchen og fremtiden
Automatikbranchen er en vigtig mulighed for at beholde arbejdspladser i Danmark og styrke konkurrencen i forhold til resten af verden.
Der er liv i erhvervslivet, selv efter en krise, og vi er klar til forandring
Efter finanskrisen satte ind i efteråret 2008, har danske underleverandører indenfor det tekniske område måttet revidere deres fremadrettede muligheder og forretningsideer.
Der er i perioden sket en omfattende udvikling i de store virksomheders måde at indkøbe på.
Her har der igennem de seneste år været en sand revolution, fra at være en ”skaffe-funktion” til en reel strategisk bidragsyder af slagkraftig konkurrenceevne.
Udfordringen for branchen ligger i, at VI SKAL SKABE en løsning, hvor alle får en god forretning. IKKE en situation, hvor indkøberen presser sælgeren uden hensyn til, om denne kan overleve.
Vi har i den grad brug for hinanden – for Danmark kan ikke trives og udvikle sig uden en betragtelig underskov af underleverandører, her ligger nemlig viden og innovation, som er fundamentet for erhvervslivet her i landet.
Samtidig er kravene til det at være sælger ændret i takt med produkternes kompleksitet. "Støvsugersælgeren" er forsvundet, og de sælgere, der er brug for i dag, skal formidle et behov og præsentere det som en løsning for kunden og derved kombinere faglig indsigt og produktforståelse.
Vi kan ikke længere nøjes med at se på vores egen lille andedam. Der må et bredere perspektiv og nye ideer til. Virksomhederne oplever disse ting hver dag. Opkøb, lukninger, fusioner, etablering af nye samarbejdsrelationer m.m. er en del af den nye virkelighed. I Automationsbranchen er tendensen den samme, men vi har set, at automation af produktionen er et stærkt og meget seriøst alternativ til outsourcing, og her spiller vi en vigtig rolle.
Derfor er nye syn på tingene en livsnødvendighed for at overleve
De sidste års udvikling har med alt ønskelig tydelighed vist os, at en branche skal have styr på effektiviteten, lovgivningen, kvaliteten, miljøet og sikkerheden – ellers kan vi ikke konkurrere med Kina og flytning af produktion til de lavtlønnede områder i verden. Det er nemlig på disse områder, at vi kan gøre en forskel og udgøre et seriøst alternativ.
Dette sætter store krav til leverandørerne af løsninger – altså os udstillere på den aktuelle Automatik-messe og i meget høj grad til vores medarbejdere.
Derfor er det præcis messer som Automatik 2012, som er et af de bærende elementer i den udvikling. Her kan vi vise, at også i Danmark kan der leveres løsninger, som har kvaliteten og overholder kravene til miljø, sikkerhed og lovgivningen i Danmark og EU. At de samtidig skal kunne effektivisere produktionerne rundt omkring, så produkterne er konkurrencedygtige gør jo ikke opgaven mindre spændende. Automatik-udstillingen er et godt eksempel på, at der udover store messer, som fx Herning Industrimessen, er et behov for en mindre fagmesse til at fylde hullet mellem HI-årene. Messen er også et godt eksempel på, hvad der kan gøres for at synliggøre den viden, knowhow og styrke, der ligger blandt danske leverandørvirksomheder.
Nogle af disse krav kan vi løfte, fordi vi står sammen i brancheforeninger og søger viden i netværk – men resten skal vi have hjælp til i form af bedre uddannelser og bedre vilkår for virksomhederne.
Uden effektive leverandørvirksomheder - ingen produktion, produktudvikling og eksport - og dermed heller ingen valutaindtjening til det danske samfund.
Vi har gennem vores hovedorganisation, Dansk Erhverv, taget de første skridt i retning mod en styrkelse af innovation, kvalitet og uddannelsesområdet – men der er stadig behov for mere, hvilket vi tydelig ser i disse forhold:
• Mere end 70 procent af Danmarks økonomi kommer fra service og handelsområdet – altså os
• 91 procent af alle danske virksomheder har under 10 ansatte
• 99 procent af alle virksomheder i Danmark er det, man i EU definere som SMV´er, alligevel lovgiver man næsten udelukkende efter de store virksomheder
• Der ligger meget store muligheder for styrkelse af innovation, kvalitet, viden og indtjening indenfor service og handelsområdet, alligevel er hovedparten af offentlige og halvoffentlige stadig rettet mod en verden (råvarer – fabrik – butik), som er fra en svunden tid
• Regler og lovgivning indenfor service og handelsområdet bliver stadig mere kompleks og uoverskuelig for de små og mindre virksomheder
Netop det sidste punkt er vigtigt. Vi håber meget, at den styrke der ligger i netværks- og branchesamarbejdet vil afspejle sig generelt overfor omverdenen og mere specifikt i de mange samarbejdsforhold, de enkelte brancheforeninger hidtil har været involveret i.
En messe som Automatik 2012 er jo i bund og grund et spejlbillede af det danske erhvervsliv, der er forudsætningen for hele Danmarks velfærd.
Ikke tid til nølen
Vi skal hele tiden investere tid og penge i at sikre, at det er de rigtige medarbejdere, der er til rådighed, og gøre dem stadigt bedre, ligesom der skal investeres i maskinparken og øvrigt udstyr til bearbejdningen, såvel som i de bedste materialer.
En særlig dansk kernekompetence kan blive leveringssikkerhed og effektivitet. Ideen er tilmed grøn og miljørigtig, og alt taler for, at man har lokale fremstillingssteder.
I virkelighed gør vi det allerede med vindmølleindustrien, hvor møllerne laves ude i vækstmarkederne, Asien, Kina og Sydamerika. Vi skal blot have vendt processen til at gælde produkter, der afsættes på de nære markeder, der er ulogisk, at de skal fremstilles i Fjernøsten. Det er faktisk et stort potentiale i at blive hele Vesteuropas centrum for fremstilling. Og vel at mærke fremstilling af emner, dele og/eller hele produkter, der hele tiden udvikles til gavn for kunden, og som er tilgængelige til rette pris og i rette tid. På den måde skaber vi – også i fremtiden – en udviklingsstærk og innovativ industrination med en fortsat voksende eksport til de nære markeder. Dette kan jo sagtens ske, mens danske virksomheder sideløbende med de nære aktiviteter, etableres sammen med deres kunder andre steder i verden, når det gælder afsætningen på de øvrige kontinenter!
Kilde: Automatik, Tryk og Transmission