23948sdkhjf

Stigende råvarepriser opsuger fortjenesten i britiske metalindustrier

Stigende råvarepriser opsuger fortjenesten i britiske metalindustrier. Når store britiske industrikunder banker på hos det engelske energiselskab Eon Energy og klager over de stigende gas og elektricitetspriser er det ofte på helt andre områder at skoen trykker, mener Eon.
Stigende stål- og transportpriser er ofte de dominerende faktorer i det stigende omkostningsbillede. Olien er fra januar til august steget fra 30 til næsten 50 dollars pr. tønde og prisen på varmvalset stål er i samme periode næsten fordoblet. De stigende omkostninger på stål og olie, drevet af stærk konkurrence fra Kina og Indien, er blevet ”fluen i smørret” i mange britiske virksomheder der havde forventninger om at profitere på den voksende globale økonomi.

Effekten føles særlig stærk hos producenter af automotive komponenter, i støberier der er storforbrugere af gas til deres smelteovne samt i metal industrier der arbejder med store stålkonstruktioner.

På energisiden er de virkelige storforbrugere glasværker, papirfabrikker og en del kemiske virksomheder. Hvad der gør industrivirksomhederne ekstra desperate er kundernes nådesløse krav om prisreduktioner eller ønsker om faste priser gennem leveringsperioden.

I metalindustrier som arbejder med stålkonstruktioner, hvor den voldsomme stigning i stålpriserne er særlig mærkbar, taler man om superinflation i metalsektoren. Eksempelvis synes de højere omkostninger for råmaterialer at have afsporet Heathrow’s 47 milliarder kroner Terminal 5-projekt - Storbritanniens for tiden største byggeprojekt. Her har kunden ikke på forhånd sikret sig mod prisstigninger grundet stigende priser på stål. Projektet er nu presset så hårdt at man overvejer i nogen grad at erstatte stål med andre materialer.

Kilde: Jern- og Maskinindustrien.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062