Danmarks styrker går på tværs af brancher
De danske styrker er bredt sammensat og går på tværs af forskellige virksomhedstyper og brancher. Derfor er der ikke brug for flere politiske øvelser, der går ud på at udpege særlige vindervirksomheder, mener DI.
Brede styrker
Tværtimod er det brede styrker som kvalitet, ressourceeffektivitet og fleksibilitet, der har gjort dansk erhvervsliv stærkt og konkurrencedygtigt i en verden, der i stigende grad bliver mindre og mere grænseoverskridende.
For uanset, om det er fødevarer eller maskindele, som danske virksomheder producerer, så er de gennemgribende fem styrker det, der har været med til at sikre en god udvikling for Danmark. Hos Sjølund, der er underleverandør, er det eksempelvis fleksibiliteten, der er afgørende.
Hurtig omstilling
Det gælder lige fra medarbejdernes fleksibilitet til den fleksible, danske arbejdsmarkedsmodel. Fleksibiliteten sikrer, at Sjølund hurtigt kan omstille produktionen og levere efter kundernes konkrete ønsker. Og det er med til, at virksomheden bevarer ordrer og omsætning og dermed arbejdspladser.
– Det er klart en konkurrenceparameter, at man hurtigt kan omstille sig og imødekomme konkrete ønsker fra kunderne. Som underleverandør er det jo kunden, der bestemmer, hvad vi skal levere. Og vi lytter til, hvad de siger, og udvikler os langt hen ad vejen i den retning, de nu engang gerne vil have, siger administrerende direktør Søren Ravn Jensen, Sjølund.
Fleksible medarbejdere
Det kræver også omstillingsparathed og fleksibilitet hos medarbejderne, der skal være parate til at lære noget nyt og lave noget andet, end det de måske lige lavede i sidste måned.
– Fleksibilitet er også i dagligdagen, så medarbejdere ikke bare kan betjene en maskine i en proces, men har en bred uddannelsesbaggrund som faglært håndværker, så medarbejdere kan flyttes rundt. Det er mit indtryk, at man er meget smalt uddannet i mange andre lande, siger Søren Ravn Jensen.
Tabersag med "vinder-sektorer"
Regeringen har bebudet en erhvervskanon, men den er i bedste fald uden mening og i værste fald skadelig for Danmark, hvis erhvervspolitikken indrettes efter bestemte ”vinder-sektorer”. Det mener DI’s administrerende direktør Karsten Dybvad.
– Erhvervspolitikken hverken kan eller skal handle om at forsøge at udpege den hurtigste hest – og så satse hele butikken på dén. Det er en misforstået og farlig strategi. Danmarks styrker går på tværs af brancher og virksomhedstyper. Derfor har vi ikke brug for flere politiske øvelser, der går ud på at udpege særlige typer af vindervirksomheder, siger Karsten Dybvad.
DI: Styrk alle virksomheder
Han understreger, at kortlægningen netop viser, at Danmark har styrkerne til og mulighederne for at skabe 175.000 arbejdspladser, der kan bringe os tilbage i top blandt verdens rigeste. Men der er brug for politisk handling, som understøtter virksomhederne og giver dem det bedst mulige afsæt for – med afsæt i de fem styrker – at få gang i væksten og nye arbejdspladser.
– Det kræver, at omkostningerne ved at drive virksomhed i Danmark kommer ned, så vi kan konkurrere med Tyskland og Sverige. Det vil styrke alle typer af virksomheder. Så skal virksomheder, der har grundlaget for vækst og arbejdspladser, nok selv skabe dem, siger Karsten Dybvad, der også peger på produktivitet og arbejdstid som områder, hvor både virksomheder og politikere kan gøre mere.
Kilde: Dansk Industri - http://www.di.dk