23948sdkhjf

Verdens første 3D-printede raket er blevet sendt afsted

Verdens første 3D-printede raket er også verdens største 3D-printede ting. Onsdag blev den opsendt med succes

Verdens første 3D-printede raket er blevet sendt afsted fra Florida.

Den første fase, hvor den skulle sendes afsted fra Jordens overflade, gik som planlagt. Men den anden fase, hvor den skulle sendes i kredsløb rundt om Jorden, lykkedes ikke.

Det viser billeder fra opsendingen.

Bag raketten står den amerikanske rumfartsvirksomhed Relativity Space.

- Selv om vi ikke nåede hele vejen i dag, har vi indsamlet nok data til at vise, at det er muligt at flyve en 3D-printet raket, siger chefen for selskabets testprogram, Arwa Tizani Kelly.

Raketten er 33,5 meter høj, og 85 procent af den er printet på en 3D-printer. Det er ifølge selskabet det største 3D-printede objekt, der nogensinde er lavet.

Terran 1, som raketten hedder, forlod jordoverfladen onsdag aften lokal tid. Opsendingen var det tredje planlagte forsøg på at få den afsted.

Oprindeligt var opsendingen planlagt den 8. marts, men den blev udskudt i sidste øjeblik grundet problemer med drivmidlets temperatur.

Tre dage senere blev den anden planlagte opsending udskudt grundet problemer med brændstoftrykket.

Med tiden skal Terran 1 kunne have en last på 1,25 ton med i kredsløb om Jorden. Den havde ikke last med på dens første tur.

Relativity Space har et mål om med tiden at øge den 3D-printede mængde af raketten til 95 procent.

Næste år planlægger selskabet at lancere en større raket, Terran R, der skal kunne bære en last på 20 ton ind i Jordens kredsløb.

Ifølge topchefen i Relativity Space, Tim Ellis, har selskabet underskrevet kontrakter for 1,65 milliarder dollar i forbindelse med lanceringerne.

De 3D-printede raketter kan blive bygget på 60 dage, siger Relativity Space. Samtidig bruger de omkring 100 gange færre dele sammenlignet med almindelige rumraketter.

Tim Ellis var med til at stifte Relativity Space i 2015.

/ritzau/AFP/Reuters

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081