Vestjyske metalvirksomheder gør fælles front mod rygning i arbejdstiden
- Hvis vi forbyder vores medarbejdere at ryge i arbejdstiden, søger rygerne så ikke bare over til nabovirksomheden, og så står vi med alvorlig mangel på kvalificeret arbejdskraft?
Det dilemma har man stået med i VM Tarm i Vestjylland, som årligt producerer omkring 300 specialdesignede tankvogne til danske og udenlandske kunder.
For selv om den mere end 60 år gamle virksomhed har et usædvanlig stort fokus på medarbejdernes sundhed og blandt andet betaler en kontant bonus til dem, der tager cyklen på arbejde, producerer VM Tarm traditionelt set også mange rygere.
Røgfri på samme tid
Trods en række initiativer, som rygestopkurser og konkurrencer, ryger henved hver fjerde af de omkring 300 VM Tarm-medarbejdere stadig.
Det skal der nu sættes en stopper for - i hvert fald i arbejdstiden. Fra 1. september 2023 er der totalt forbud mod tobaksprodukter hos produktionsvirksomheden i Tarm.
Og de står ikke alene. For med opbakning fra Ringkøbing-Skjern Kommune og Kræftens Bekæmpelse har VM Tarm foreløbig samlet 11 lokale virksomheder med i alt mere end 1.500 medarbejdere, som nu i fællesskab indfører røgfri arbejdstid på samme tid.
- Vi bryster os af at gøre rigtig meget for vores medarbejderes sundhed, og så SKAL vi også arbejde seriøst med rygning, herunder sørge for at særligt vores unge lærlinge ikke lærer at ryge her hos os, som vi ofte har set det, siger administrerende direktør i VM Tarm, Holger Ross Lauritsen.
Foruden VM Tarm har virksomhederne PTI, HydraSpecma, Landia, Martinsen Revision, Astrup Group, Tarm Idrætscenter, Billig Arbejdstøj, Ringkøbing Landbobank, Dansk Afgratningsteknik og Skjern Bank sluttet sig til initiativet.
Fra konkurrenceforvridende til konkurrencefordel
Kampen om dygtige smede, elektrikere og medarbejdere i det hele taget er hård i Ringkøbing-Skjern, og den største frygt ved at tage livtag med rygningen har derfor været, at rygerne blot ville lade sig ansætte hos en af nabovirksomhederne. Med mindre selvfølgelig, man får naboen med på initiativet også.
- Jeg er superglad for, at vi nu er en stor flok, der har dannet fælles front. Det er positivt for kommunen, for virksomhederne og for medarbejdernes sundhed og trivsel. Mit håb er jo, at vores sundhedsprofil, også når det kommer til rygning, bliver en konkurrencefordel, frem for at det afholder for eksempel lærlinge fra at søge ind hos os, og jeg ved allerede, at mange forældre til lærlinge sætter stor pris på initiativet, siger Holger Ross Lauritsen fra VM Tarm.
Det private halter efter det offentlige
I sommeren 2021 indførte Ringkøbing-Skjern Kommune rygeforbud på kommunale arbejdspladser - som næsten tre ud af fire danske kommuner har gjort det.
Den udvikling har langt fra fulgt trop i det private. Kun 14 procent af de ansatte i private virksomheder og organisationer havde i 2022 røgfri arbejdstid.
I Kræftens Bekæmpelse er man derfor glade for, at virksomheder nu for alvor begynder at udvise modet til helt at forbyde rygning og andre tobaksprodukter i arbejdstiden, og at de vestjyske virksomheder har fundet en løsning, der imødekommer den bekymring, man som arbejdsgiver kan have i forhold til at tiltrække og fastholde medarbejdere.
- Mens røgfri arbejdstid er ved at blive standarden på de kommunale arbejdspladser, halter det fortsat i det private. Derfor er det et vigtigt statement at sende, når virksomheder tør at tage ansvar for deres medarbejdere ved at indføre røgfri arbejdstid, som selvfølgelig skal suppleres af en række initiativer til at hjælpe rygerne med at holde op, siger projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse, Niels Them Kjær.