Dansk Metal sender "klokkeklart" 12-tal efter ny, praktisk ungdomsuddannelse
Forbundssekretær i Dansk Metal, Kasper Palm, lægger ikke skjul på, at han er begejstret for Reformkommissionens forslag om at afskaffe 10. klasse til fordel for en praktisk orienteret toårig ungdomsuddannelse.
Allerede imens Reformkommissionen fremlagde sit forslag på erhvervsskolen NEXT Nørrebro, tweetede han begejstret fra sin plads på første række: "Et klokkeklart 12-tal til Reformkommissionen".
- Jeg er rigtig, rigtig glad. Vi har længe efterspurgt, de unge får noget tid og nogle muligheder for at fordybe sig. Vi giver dem noget ro, så de kan blive noget klogere på, hvad de vil. Og jeg tror faktisk, at den her hpx kan give dem ro til at tage det valg. Og give dem et ungdomsmiljø hvor de kan være sammen med andre unge, siger Kasper Palm.
hpx - en ny, praktisk ungdomsuddannelse
- Reformkommissionen foreslår at oprette hpx som en ny ungdomsuddannelse, der skal dække over 10. klasse, Grundforløb 1 og det første semester på HF eller gymnasiet.
- hpx skal erstatte 10. klasse, som Reformkommissionen foreslår at nedlægge
- hpx skal være en ungdomsuddannelse, som man kan påbegynde, hvis man har bestået folkeskolens afgangseksamen. Uddannelsen vil tage to år og have et praktisk fokus med projektorienteret undervisning. På sidste semester skal de unge vælge, om de vil specialisere sig mod erhvervsuddannelser eller HF/gymnasie.
- Eleverne bliver inddelt i stamklasser, som de bliver i under hele uddannelsen. Når man dimitterer, får man hpx-hue på og kører studenterkørsel, foreslår Reformkommissionen.
- hpx skal være adgangsgivende til både erhvervsakademier, gymnasium, HF, erhvervsuddannelser og universiteter.
Kilde: Nye Reformveje 2
Reformkommissionen, med professor Nina Smith i spidsen, lagde i præsentationen stor vægt på, at hpx ikke kun er skabt for at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. Man kan stadig gå på gået gymnasiet, HF og universitetet efter endt eksamen.
Kasper Palm håber dog, at det praktiske fokus i hpx'en vil få flere unge til at få øjnene op for erhvervsuddannelser.
- Jeg håber selvfølgelig, at det vil få flere unge til at vælge erhvervsuddannelserne. Men jeg synes faktisk også, at vi skylder de unge, at de kan træffe et valg på et oplyst grundlag. Og det sker ikke i dag, for motorvejen går bare direkte ind i gymnasiet, og det sker ikke på et oplyst grundlag. Derfor ser vi også, at trivslen er væsentlig dårligere i gymnasiet end på erhvervsuddannelserne.
Mener du, at hpx'en skal forankres på erhvervsskolerne?
- Det synes jeg, hvis jeg skal være helt ærlig. For man adresserer jo også, at vi skal bruge flere faglærte. Og jeg tror godt, at erhvervsskolerne kan give et attraktivt miljø til de unge. Der er gode faciliteter, i dag er de unge her bare kun i 20 uger. Nu giver man dem to år, hvor man faktisk giver dem det ungdomsmiljø, som bliver efterspurgt af rigtig mange, siger Kasper Palm.
Er erhvervsskolerne klar til det, i den form de har i dag?
- Det er klart, at hvis du ligger en ekstra opgave ind, så skal der også følge midler med. Og det er uanset om du er på en erhvervsskole eller en ny skole. Man kan ikke bygge noget uden penge, siger Kasper Palm.
Så er det her et ekstra incitament til, at der skal findes flere penge til erhvervsskolerne?
- Der skal både findes penge til erhvervsuddannelserne i sig selv og den kvalitet, som der er i hovedfagene. Men vi er også nødt til at have penge til indgangen til erhvervsskolerne, siger Kasper Palm.
Siden medier som Weekendavisen og Berlingske henover weekenden kom i besiddelse Reformkommissionens forslag at afskaffe 10. klasse og oprette hpx, har emnet været til livlig debat blandt partierne på Christiansborg. Forslaget er blevet negativt modtaget, inden det blev fremlagt, og det irriterer Kasper Palm.
- Jeg har været vældig irriteret over, at man fra politisk side har siddet og udtalt sig om noget, man reelt ikke vidste noget om. For man har ikke læst rapporten eller haft mulighed for at få den præsenteret. Det er populistisk, og derfor synes jeg også, at det er meget sigende at kommissionen begyndte sit oplæg med at slå alle de myter ned, som allerede er opstået. Politikerne skulle hellere forholde sig til det fakta, vi har fået præsenteret i dag.