23948sdkhjf

Formand: Vigtigt at hpx'en kommer på erhvervsskolerne

En ny praktisk orienteret ungdomsuddannelse bør ligge på erhvervsskolerne, for der er både de praktiske og faglige rammer bedst, siger foreningsformand

Ole Heinager var både vært og gæst, da Reformkommissionen onsdag fremlagde sin anden rapport, Nye Reformveje 2.

Til dagligt er han direktør for NEXT Uddannelse København, der blandt andet udbyder 40 erhvervsuddannelser. Og det var netop hos NEXT Nørrebro, at pressen onsdag var samlet for at få rapporten præsenteret.

Ole Heinager er desuden bestyrelsesformand for foreningen Danske Erhvervsskoler- og Gymnasier - Lederne, og der hilser man Reformkommissionens forslag om en ny praktisk orienteret ungdomsuddannelse velkommen.

- Jeg er meget positiv. Jeg synes, at hpx'en lyder rigtig fornuftig som en alternativ indgangsvej til ungdomsuddannelserne. Så jeg glæder mig til, at der er nogle modige politikere der tør diskutere det her, og det ikke bare bliver skudt ned på forhånd, siger Ole Heinager.

hpx - en ny, praktisk ungdomsuddannelse

  • Reformkommissionen foreslår at oprette hpx som en ny ungdomsuddannelse, der skal dække over 10. klasse, Grundforløb 1 og det første semester på HF eller gymnasiet.
  • hpx skal erstatte 10. klasse, som Reformkommissionen foreslår at nedlægge
  • hpx skal være en ungdomsuddannelse, som man kan påbegynde, hvis man har bestået folkeskolens afgangseksamen. Uddannelsen vil tage to år og have et praktisk fokus med projektorienteret undervisning. På sidste semester skal de unge vælge, om de vil specialisere sig mod erhvervsuddannelser eller HF/gymnasie.
  • Eleverne bliver inddelt i stamklasser, som de bliver i under hele uddannelsen. Når man dimitterer, får man hpx-hue på og kører studenterkørsel, foreslår Reformkommissionen.
  • hpx skal være adgangsgivende til både erhvervsakademier, gymnasium, HF, erhvervsuddannelser og universiteter.

Kilde: Nye Reformveje 2

Selvom forslaget om den nye hpx-uddannelse ikke alene er rettet imod, at flere unge skal vælge erhvervsuddannelserne, så tror Ole Heinager, at flere vil vælge for eksempel NEXT efter to års ungdomsuddannelse.

- Jeg er ikke tvivl om, at hvis det her bliver gjort fornuftigt, så der er rigtig meget praksisfagligt på hpx'en, at der er god kontakt til virksomhederne, så vil der helt klart være en større overgang til til erhvervsskolerne. Det her skal ikke bare være to års forlængelse af grundskolerne, det er meget vigtigt, ligesom hpx'en skal ligge på erhvervsskolerne, siger Ole Heinager.

Han peger på, at man hos NEXT allerede har gjort sig den erfaring hos de nuværende 10. klasses elever.

- Vi har 10. klasse på erhvervsskolerne i dag, jeg har selv 300 10. klasses elever fra tre kommuner på mine skoler. Og der er en højere overgang til erhvervsskolerne bagefter end der er fra de kommunale tilbud.

Skal hpx'en oprettes på erhvervsskolerne?

- Ja, der er ingen tvivl om, at hvis man skal have en mere målrettet praksisfaglighed, så er det os, der kan pædagogikken, det er os der har værkstederne, køkkener eller kontorer til detail. Vi har det hele, så det ville være spot on at lægge det hos os.

Det kedelige spørgsmål er jo så, om I er gearet til det økonomisk i dag?

- Når eleverne kommer over, så følger der jo også taxameterpenge med. Men en investering i erhvervsuddannelserne er stadig nødvendig til materiale, udstyr og kompetenceudvikling.

Formanden glæder sig desuden over, at det med forslaget kan blive muligt at skabe et reelt ungdomsmiljø på erhvervsskolerne.

- Det er spændende, hvis vi får muligheden for at skabe et ungdomsmiljø, som de unge skal blive i i to år. I dag har vi dem kun på Grundforløb 1, og ekstra seks uger skal de jo nærmest allerede vælge, om de vil være smed eller murer. Og efter jul er de allerede ude på virksomheden, og så står de med nogen, som er 25 og 50 år. Og så er dit ungdomsliv på skolen slut, siger Ole Heinager.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11