Ny investering reducerer jernstøberis energiforbrug med op til 75 procent
På trods af titlen som Danmarks ældste jernstøberi er Tasso i Odense stadig med fremme, når det kommer til den grønne omstilling. Tasso har blandt andet deltaget projekter som Klimaklar SMV og Fra Filantropi til Forretning.
Derfor arbejder Tasso også løbende at nedbringe sit energiforbrug og tager med en ny investering nu et stort skridt i det arbejde.
Jernstøberiet har nemlig foretaget en større investering i fem nye oxyfuel-opvarmningssystemer til sine støbelinjer og transportskeer, og det kan potentielt reducere energiforbruget til opvarmning af støbejern med hele 75 procent.
- På baggrund af vores research og beregninger tyder alt nemlig på, at de kan reducere energiforbruget til opvarmning af vores støbelinjer og transportskeer med op til 75 procent, lyder det fra Technical Manager hos Tasso, Bjarne Faurbye.
De nye opvarmningssystemer – også kaldet brændere – er stadig ved at blive implementeret i produktionen hos Tasso, men indledende tests og inspirationsbesøg hos andre virksomheder har vakt stor optimisme, fortæller Bjarne Faurbye.
- Selvom vi fortsat befinder os i opstartsfasen, så har vi har store forventninger til de nye brændere. Vi har hos støberier i Tyskland set, hvad de kan præstere, og kan se lignende positive resultater i de indledende tests, vi har udført i vores egen produktion. Så vi har en stor tro på, at det bliver en succes.
Med den nye investering udskifter Tasso sine hidtidige oliedrevne brændere til nu at køre på oxyfuel, som er en blanding af ilt og naturgas. Tasso har dog fået forbedret sine nye brændere, så de også kan køre på brint, så virksomheden ikke bliver afhængig af naturgas.
- Størstedelen af gassen, vi vil anvende, vil være biogas. I 2022 bestod cirka 30 procent af alt gassen i det danske i naturgasnettet af biogas, og den andel vil stige markant i de kommende år, hvilket på sigt vil medføre en yderligere CO2-reducering, siger Bjarne Faurbye
Optimering af støberiprocessen er dog ikke den eneste fordel, som den nye investering bringer med sig. De nye brændere reducerer ligeledes støjniveauet i støberiet markant:
- Vores hidtidige oliebrændere har behov for at suge store mængder luft ind, og det kan godt larme og buldre i støberiet. Dét behov har de nye opvarmningssystemer ikke, og de har derfor ikke det samme støjniveau, hvilket virkelig vil forbedre arbejdsmiljøet for vores medarbejdere, lyder det afslutningsvist fra Bjarne Faurbye.