23948sdkhjf

Stålkommentar: Sommeren kan blive et vendepunkt

Damstahls Nordic CPO, Henrik Ørskov, giver et bud på udviklingen på stålmarkedet i den kommende tid

Generelle markedstendenser

Nu, hvor vi næsten har to hele kvartaler i bøgerne, kan vi se, at markedet er ændret sammenlignet med de første to kvartaler i 2022.

Siden januar er priserne faldet i mere eller mindre alle produktgrupper, og det lægger ikke kun pres på markedet, men også på projektforretningen. Det positive ved denne tendens er, at vi stadig ser en stabil efterspørgsel, hvad angår tonnage.

Prisudvikling: Nikkel, krom og ferromolybdæn

Som forventet har nikkelprisen ikke stabiliseret sig i løbet af de seneste måneder. Vi så toppen i januar 2023 - siden da har nikkel vist en nedadgående tendens, som nu har ligget på et niveau mellem 20.500 - 21.000 $/to. inden for de sidste uger.

Vi forventer, at nikkel vil stige i løbet af de næste uger/sommerperioden og nå et niveau på 21.500 - 23.000 $/to.

Efter at krom er steget fra Q2/2023 med 0,23 $/lb. er vi selvfølgelig stadig på det samme niveau med 1,72 $/lb. Prissætningen for krom er ikke særlig transparent, da stigningen tidligere var begrundet med stigende energiomkostninger.

Efter at ferromolybdæn havde en massiv stigning med et højdepunkt på 105.500 $/to. i begyndelsen af februar 2023, faldt det også i samme hastighed igen og ligger lige nu på 51.180 $/to. Men i de seneste uger har vi kunnet fornemme en stabilisering af ferromolybdæn

Stangstål

Efter et meget volatilt 2022 har vi indtil videre set stabilitet i forhold til leveringstid og basispris i hele 2023. Faktisk er stålværkernes ordrebøger meget fleksible, og leverancerne kan ske inden for kort tid. Fra Asien er leveringstiderne også stabile, men prismæssigt eksisterer der i øjeblikket et enormt pres på Europa.

Rør

Forretningen med sømløse rør er stadig ret stabil, heller ikke fra Ukraine ser vi nogen forsinkelser eller logistiske problemer. I forhold til import stiger leveringstiderne igen, hvilket kan være et tegn på gode ordrebøger i Indien.

Samtidig er svejste rør stadig under stort prispres. Værkernes lagre er stadig store, og med offentliggørelsen af den nye prisliste forsøger værkerne at presse kunderne til at tage større partier.

Alt i alt er efterspørgslen god, og vi kan ikke se nogen opadgående eller nedadgående tendens.

Plader

Tilgængeligheden på flade produkter er stadig meget god, og vi oplever korte leveringstider og næsten ingen forsinkelser. Desværre skyldes dette en svag efterspørgsel, hvor mange aktører både på grossist- og OEM-siden stadig nedbringer gamle lagre.

Konklusion

Nogle råmaterialer ser ud til at stabilisere sig, hvilket giver et mindre volatilt marked. Den kommende sommerperiode kan blive et vendepunkt for både priser og efterspørgsel på samme tid.

Stålkommentaren er udarbejdet af Damstahl. Metal Supply påtager sig ikke ansvar for forecasts.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078