Faglært er fedt: - Vi skal havde de unge ud på virksomhederne
Bornholm har gennem de sidste tre år arbejdet for at få flere unge til at vælge faglige uddannelser som smed og elektriker. Det er sket gennem projektet Faglært er Fedt.
Men det er ikke så let at lokke de unge til de faglige uddannelser frem for gymnasiet.
Målet er at 25 procent af en ungdomsårgang vælger en faglig uddannelse. De seneste år har tallet ligget på 22-23 procent, og det har ikke rykket sig.
Lederen af Faglært er Fedt, Klaus Werner, siger, at det ikke er mere informationsmateriale, der skal til. Der er rigeligt med materiale allerede, og de unge læser ikke ret meget af det.
- Der skal være en voksen, som tager hånd om dem og vejleder og tager dem med ud i virksomhederne, så de kan opleve det, lugte det og mærke det og føle det og røre det, siger han til Bornholms Tidende.
Klaus Werner håber derfor på, at der fremover bliver afsat meget mere undervisningstid til at komme i erhvervspraktik.
- Det med at komme ud i en virksomhed og se, hvad det er, de laver, og høre en anden lærling stå og fortælle om, hvad vedkommendes arbejdsdag er, og hvad kan jeg blive, og hvad er mine drømme. Det kan de relatere til og forstå. De skal ud og møde den verden, som de ikke kan finde på mobiltelefonen. Det er måske der, stridsøksen er begravet, siger han.
Klaus Werner stod i spidsen for en debat på Folkemødet, hvor flere unge lærlinge, blandt andet en smedelærling fra Ole Almeborg A/S, fortalte om at uddanne sig til at være faglært.