23948sdkhjf

Behovet for stål stiger markant i etablering af bæredygtig energiinfrastruktur

ArcelorMittal vurderer, at det årlige stålforbrug i Europa til vind- og solenergi vil være 3-4 gange højere end normalt i årene frem mod 2030. ArcelorMittal har stort fokus på at udvikle metoder, der reducerer stålets CO2-aftryk i produktionen.

ArcelorMittal, verdens næststørste stålproducent, vurderer, at den massive udvidelse af kapaciteten indenfor vind- og solenergi, alene i Europa, vil kræve 3-4 gange mere stål i årene frem til 2030 sammenlignet med gennemsnittet i 2016-2020. Stålproducenten spiller således en meget vigtig rolle i at facilitere fremtiden for vedvarende energi, og skal naturligvis også bestræbe sig på at reducere CO2-udledningen fra sin stålproduktion mest muligt.

" CO2 reducering i stålfremstilling er en stor mulighed, og vi har forpligtet os til at gå forrest på dette område gennem udvikling, test og implementering af de teknologier, der er nødvendige for at producere stål med lave CO2-udledninger i storskala og i alle regioner i verden," siger Laurent Plasman, CMO ArcelorMittal Europe – Flat Products Industry.

Dekarbonisering er kompleks, og der er ingen envejsløsning på grund af regionale forskelle i politik, tilgængelighed, muligheder for vedvarende energi osv. Derfor forfølger ArcelorMittal to teknologiske veje - Innovative DRI (Direct Reduced Iron) og Smart Carbon.

To primære veje mod CO2-neutral stålproduktion

”I dag opnås reduktionen af jernmalm til stål overvejende ved hjælp af fossilt kul. Med DRI-teknologien (Direct Reduced Iron) sker reduktionen i DRI-anlægget ved hjælp af naturgas i første omgang, og senere grøn brint, dvs. brint produceret med vedvarende energi. Sammen med skrot kan DRI'en derefter smeltes i EAF-ovn (Electric Arc Furnace). På vores værk i Hamborg, driver vi Europas eneste DRI-EAF-anlæg. I Hamborg har vi til hensigt at teste udskiftningen af naturgas med brint i DRI-processen i industriel skala,” forklarer Laurent.

Den anden vej mod CO2-neutralt stål er Smart Carbon. Her fokuseres delvist på at erstatte kul i højovnen med alternative kilder af cirkulært kulstof fra forskellige affaldsstrømme, såsom bæredygtig biomasse fra landbrugsaffald eller plastaffald. Smart Carbon teknologien involverer CO2-opsamling og genbrug (CCU – Carbon Capture Re-use) og lagring (CCS – Carbon Capture and Storage) teknologier, hvilket betyder, at kulstof, der udledes under stålfremstillingsprocessen, enten opsamles og opbevares under jorden eller genbruges til fremstilling af bioethanol og andre kemikalier. ArcelorMittal har et pilotanlæg i Gent, Belgien, der gør præcis dette.

ArcelorMittal arbejderogså på en tredje vej, som en del af projektet Siderwin, kaldet Direct Elektrolytic Iron Ore Reduction, hvor elektricitet bruges direkte til at reducere jernmalmen. ArcelorMittal annoncerede også tidligere på året, at dens XCarb® innovationsfond vil investere 36 millioner dollars i Boston Metals, et firma, der udvikler en lignende teknologi, som stammer fra Massachusetts Institute of Technology.

Mange CO2 reduceringsinitiativer er i gang

I Europa har ArcelorMittal annonceret investeringer i dekarbonisering i alle lande, hvor virksomheden producerer stål: Belgien, Frankrig, Tyskland, Luxembourg, Polen og Spanien. Disse omfatter investeringer for flere milliarder euro til at bygge grøn brint DRI-EAF-anlæg i Belgien, Frankrig, Tyskland og Spanien.

"Det er afgørende, at vi bruger vores viden om DRI-baseret stålfremstilling til at fremskynde produktionen af stål med lav CO2-udledning i storskala. Vores 110 millioner euro Hamburg H2-projekt, som er blevet lovet 55 millioner euro i støtte fra den tyske regering, er designet til at teste evnen til at erstatte brugen af naturgas med brint for at reducere jernmalm og anvende DRI-teknologien i industriel skala, samt teste, hvordan det CO2-fri DRI-anlæg reagerer i en EAF ovn,” fortæller Laurent.

I 2022 gjorde ArcelorMittal yderligere fremskridt med hensyn til CO2-reduceringer – herunder erhvervelsen af en HBI-anlæg (Hot Briquetted Iron) i Texas og fire skrotforarbejdningsanlæg i Europa. ArcelorMittal sluttede året med at bane vejen for et transformativt DRI-anlæg hos ArcelorMittal Dofasco i Canada og indvielsen af den europæiske stålindustris første CO2 opsamlings- og udnyttelsesanlæg i Gent, Belgien.

Imødekomme den stigende efterspørgsel efter grønt stål

ArcelorMittal oplever også øget efterspørgsel efter grønt stål, og har styrket sin portefølje med sit XCarb® produktsortiment: XCarb® green steel certificate og XCarb® RRP recycled and renewable produced.

"Med XCarb® ønsker vi at vise vores lederskab og engagement over for kunderne i at bringe stålprodukter med lavt CO2-indholdpå markedet nu. Parallelt med vores langsigtede investeringer i DRI-EAF og Smart Carbon kan vi allerede i dag yderligere optimere måden vi fremstiller stål på, og tilbyde CO2-reduceret stål til vores kunder. Vi er stolte over at kunne tilbyde disse løsninger under XCarb®-brandet”, siger Frederik Leus, XCarb® Business Developement Manager i ArcelorMittal Europe.

ArcelorMittal XCarb® green steel certificate er resultatet af CO2-reduceringsprojekter i allerede eksisterende højovne. For eksempel udskiftes fossilt kul med affaldsgasser, der genereres under stålfremstillingsprocessen. Projekter som dette genererer CO2-besparelser overordnet set, som kunderne derefter kan købe som XCarb® green steel certificate for at reducere CO2-påvirkningen af det stål, de forbruger.

"De CO2-besparelser, der tilbydes som XCarb® green certificate, er uafhængigt revideret og verificeret af DNV, et internationalt anerkendt certificeringsorgan med en stærk tilstedeværelse i Norden. Disse certifikater var de første-af-deres-slags, da vi første gang lancerede dem for to år siden, og det faktum, at andre stålproducenter sidenhen har adopteret denne tilgang, er et vidnesbyrd om deres succes”, fortsætter Frederik.

ArcelorMittals XCarb® RRP (recycled and renewable produced steel) er fremstillet i en EAF, der bruger 100% vedvarende elektricitet og en høj andel af genanvendt stålskrot. Dette resulterer i et CO2-aftryk, der er væsentligt lavere – typisk omkring 70% lavere end stål produceret i den konventionelle højovn.

"Takket være vores kunders interesse og støtte, er vi i stand til at fremstille XCarb® RRP (recycled and renewably produced steel) til et stigende antal segmenter, og flytter grænserne for, hvad vi troede var muligt. Efter omfattende test i vores laboratorier og produktionslinjer i Europa kan vi tilbyde XCarb® RRP (recycled and renewably produced steel) med samme kvalitet og egenskaber som vores konventionelle stål”, siger Frederik.

Sagen om en CBAM – (Carbon Border Adjustment Mechanism)

I øjeblikket i EU betaler stålproducenter en CO2-omkostning under EU's Emissionshandelssystem (ETS). Men det gælder ikke stålproducenter fra markeder uden for EU, som kan sælge stål med sammenlignelige, eller ofte væsentligt højere, CO2-udledning til en lavere pris. Resultatet er, at stålproduktion kan flytte til lande uden for EU, hvor CO2-emissionslovgivningen ofte er mindre streng, hvilket underminerer indsatsen for at bekæmpe klimaændringer.

Heldigvis har Europa-Kommissionen foreslået en Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM), der er planlagt til at starte i en overgangsfase senere i år, som har til formål at skabe et retfærdigt marked ved at anvende en CO2-afgift på importeret stål, hvis det ikke kan opfylde de samme strenge krav som EU-producenter er underlagt.

"Det er afgørende, at importen af stål til Europa bliver underlagt de samme CO2-omkostninger som europæiske producenter. Ellers vil europæisk stål ikke være konkurrencedygtigt på det globale marked. Det er her, dekarbonisering er afgørende. Det er afgørende at sikre lige vilkår for stålproducenter, fordi stål handles globalt. Hvor der er forskellige politikker, skabes der nogle gange handelsbarrierer, der kan modvirke en effektiv dekarboniseringspolitik. Omvendt er frihandel afgørende for at fremme brugen af CO2-reducerende teknologier på verdensplan, samt at være kritisk for at reducere omkostningerne ved teknologi gennem konkurrence,” slutter Laurent Plasman.

Om ArcelorMittal

ArcelorMittal er den største stålproducent i Nordamerika, Sydamerika og Europa med produktion i mere end 60 lande. Virksomheden er aktiv på tværs af hele stålproduktionskæden, fra minedrift og jernmalmforarbejdning, til produktion af færdige stålprodukter og distribution heraf. ArcelorMittals mål er at hjælpe med at bygge en bedre verden med smartere stål. Stål fremstillet ved hjælp af innovative processer, der er mere effektive, bruger mindre energi og udleder betydeligt mindre CO2. Stål, der er renere, stærkere, genanvendt og genanvendeligt. Stål til elektriske køretøjer og vedvarende energiinfrastruktur, der vil støtte samfund, mens de transformerer sig gennem dette århundrede. ArcelorMittal fremmer denne innovationskultur ved at sætte forskning og udvikling i centrum for deres aktiviteter.

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109