23948sdkhjf

Lille underleverandør investerer millioner i maskinparken

Østjyske Catek har udvidet kompetencerne med rørlaserskæring

For 13 år siden stod Carsten Laursen med en fyreseddel og en fritstilling i hånden fra sin daværende arbejdsplads. I stedet for at kaste sig ud i et nyt lønmodtagerjob besluttede han sig for at blive selvstændig, og underleverandør-virksomheden Catek blev en realitet.

Virksomheden er i dag vokset til otte medarbejdere inklusive sønnen Jacob og hustruen Charlotte. Den har hjemme i den lille by Gjerlev nord for Randers, og bryster sig af at kunne løse de fleste opgaver som smede- og maskinfabrik.

Ikke meget rørlaserskæring i Randers-området

Det kan man, fordi der løbende er blevet investeret i nye maskiner – og nu er endnu en ny kompetence kommet på visitkortet med en investering på 3 mio. kr. En 3D rørlaserkærer af det kinesiske mærke HSG TP65S.

- Det er en 4 kW, og den kan tage helt op til Ø254, og i firkantet hedder det 200x200, fortæller Carsten Laursen om den nye maskine, der er ved at blive installeret i disse dage.

At det lige endte med at blive rørlaserskæring, er ikke en tilfældighed.

- Vi har det jo sådan, at hvis vi ikke selv kan lave det, så kan vi ikke tilbyde arbejdet til kunder. Vi er kommet til at lave mere og mere i rør, og så luftede vi tanken om, at hvis vi har sådan en rørlaser, hvad ville der så ske? Så kommer der endnu mere arbejde, fortæller Carsten Laursen.

- Så vi har været ved at undersøge markedet her i området omkring Randers. Der er jo ikke så forfærdeligt mange, der kan tilbyde 3D-rørskæring. Der skal vi noget længere ud i periferien. Så tog vi chancen. Grunden til at jeg er gået med til det, er også, fordi Jacob har planer om at fortsætte firmaet, uddyber han.

Købte direkte hos producenten

Næste punkt på programmet var at finde den rigtige maskine, og her faldt valget som nævnt på kinesiske HSG, og som en lille krølle på den historie har Carsten Laursen faktisk købt den direkte fra producenten.

- Vi var til messe i Hannover og se på den, og der var ikke nogen dansk forhandler på det tidspunkt, så vi indledte forhandlinger om den direkte med kineserne, siger Carsten Laursen.

Han er generelt ikke så nervøs ved kinesiske maskiner, som han har flere af i produktionen i Gjerlev. Heller ikke det faktum, at der på daværende tidspunkt ikke var en dansk forhandler og dermed serviceorganisation, holdt ham tilbage.

- Jeg har jo førhen rejst rundt i hele verden og stillet maskiner op, så det ved jeg noget om. Software og alt det der, det ved Jacob en masse om. Så der er vi et godt team, der kan finde fejl, hvis de skulle opstå. Mange gange retter vi selv fejlen og reparerer selv maskinen, selvom der er garanti på den, fordi vi har ikke tid til at vente tre dage, inden der kommer en servicemand, lyder det fra Carsten Laursen.

Pladsen er blevet trang

Snart er den nye rørlaserskærer i fuld drift hos Catek, og Carsten Laursen kan konstatere, at interessen hos kunderne allerede er der.

- Vi havde jo ikke engang fået den hjem, før vi fik en forespørgsel på 100.000 emner per år. Ordren er ikke i hus endnu, men den er i hvert fald forespurgt på. Det var jeg alligevel noget rystet over, siger han.

Her dukker næste udfordring imidlertid op. For med installationen af den nye rørlaser er der nemlig ikke mange ledige kvadratmeter tilbage på fabrikken i Gjerlev.

- Nu har vi fyldt det til bristepunktet. Vi har taget alt i brug. Min drøm er at bygge en ny hal, det hele kan være i. Det er ikke nogen hemmelighed, at vi flytter meget rundt på tingene, konstaterer Carsten Laursen.

Byggeplanerne ligger dog et stykke ude i fremtiden.

- Nu ligger vi jo ikke lige i den kommune, der er hurtigst til at lave byggesager, så det skal planlægges. Det er jo også noget af en investering, så jeg skal have undersøgt, hvordan vi kan gøre. Det er jo noget med størrelsen; jo større du kommer op i areal, jo flere krav sætter myndighederne. Hvis man skal til at ofre en million inden godkendelse, så synes jeg, at vi skal være sikre på, at det er stort nok, forklarer Carsten Laursen.

Søger med lys og lygte efter nye medarbejdere

Et sted hvor han dog gerne vil udvide allerede nu er på mandskabssiden, og det skyldes både investeringen i den nye rørlaser, men også generel travlhed hos den østjyske underleverandør.

- Lige p.t. skal vi have fat i to mand mere, når rørlaseren kommer i gang. Vi har en, der skal derop og passe det, og så kan han jo ikke passe svejseafdelingen samtidig, udtaler Carsten Laursen, der dog kan konstatere, at det er lettere sagt end gjort at skaffe nye medarbejdere.

- Vi søger sådan set med lys og lygte. Det behøver ikke at være smede, bare de gider at interessere sig for det. Men det er virkelig svært at finde nogen. Det kan jeg godt forstå, hvis folk har det godt, der hvor de er, så er der ingen grund til at skifte, slutter han.

Artiklen er en del af temaet Maskinfokus.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078