Ny analyse: Færre iværksættere overlever
Når for eksempel en dansk softwareudvikler, designer, frisør, murer eller grafiker tager chancen og kaster sig ud i livet som selvstændig, er det naturligvis med troen på at kunne skabe en sund og levedygtig forretning. Men den barske sandhed er, at en meget stor del af de nyslåede iværksættere ikke overlever. Og faktisk er det i dag sværere at holde liv i forretningen, end det var tidligere.
Det viser en ny analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.
I ni ud af ti brancher er der de seneste 12 år blevet færre og færre virksomheder, der stadig er i live fem år efter, de blev stiftet.
Tallene bekymrer Jesper Beinov, direktør i SMVdanmark.
- Det er de små nystartede virksomheder, der er med til at drive innovation og nytænkning, og som udfordrer de store og etablerede virksomheder. Det er også blandt de små, vi skal finde fremtidens Novo og Danfoss, så at det er blevet sværere at være iværksætter er noget, der vedrører os alle, siger han.
Hvor det for eksempel tidligere var 53 procent af byggevirksomhederne, der var i live efter fem år, gælder det nu kun for 44 procent af de nystartede håndværkere. Samme negative udvikling ses i samtlige brancher på nær én: Inden for finansiering og forsikring – det kan for eksempel være uafhængige pensionsrådgivere - er det blevet langt lettere at overleve.
Naturligt at virksomheder lukker, men…
Jesper Beinov finder det helt naturligt, at der i en konkurrencepræget markedsøkonomi som den danske er virksomheder, der lukker, men hans alarmklokker ringer, når det ligefrem bliver sværere at overleve, end det var tidligere.
- Vi skal hele tiden være opmærksomme på, at vi ikke skaber unødige snubletråde, der bremser iværksætterne, for eksempel uforklarlige regler, lang ventetid på tilladelser eller mangel på kvalificerede medarbejdere. Og jeg er bange for, at dét er forklaringen bag de lukkede iværksættervirksomheder. For når det hele bliver for bøvlet for iværksætterne, og alternativet måske er et trygt lønmodtagerjob med fast indtægt, pensionsopsparing og seks ugers ferie, ja så kaster de håndklædet i ringen, siger han.
Opskriften er mindre bureaukrati og større gulerod
Han mener, at de danske politikere bliver nødt til at se på, hvordan vi som samfund gør det lettere at etablere og drive forretning, og at vi i højere grad belønner de selvstændige, der løber en risiko og måske sætter huset på spil for at skabe en virksomhed.
- Når vi spørger vores medlemmer, hvad politikerne skal gøre for at gøre det nemmere at starte og drive virksomhed i Danmark, så er det færre regler og bureaukrati, der er ønske nummer et. Så det vil være oplagt, hvis politikerne tør sætte et bindende mål for, hvor mange regler og administrative byrder, de vil fjerne. Og så bør vi sænke skatten for iværksættere ved at rydde op i erhvervsstøttejunglen. Vi bruger cirka 40 mia. kr. om året på erhvervsstøtte, men kun lidt går til iværksættere og små virksomheder, siger han.