Metalindustrien største talenter blev hyldet
Fredag den 29. september hyldede metalindustrien årets dygtigste lærlinge i Den Sorte Diamant i København, hvor ML-Prisen blev uddelt for 21. gang til 25 dygtige, nyudlærte lærlinge. Det er Industriens Uddannelser, Dansk Industri, Dansk Metal og Tekniq Arbejdsgiverne, der står bag ML-Prisen.
Familier, faglærere og mestre var også inviteret med til fejringen, der begyndte med kaffe og croissanter i foyeren. Klokken 10.00 havde alle gæster og prismodtagere taget plads i Dronningesalen, og herefter kunne sekretariatschef i Metalindustriens Uddannelsesudvalg, Anja Ougaard, byde velkommen til børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye, der gik på scenen som den første taler og blandt andet talte om vigtigheden af faglærte for den grønne omstilling.
- Den grønne omstilling af Danmark er først og fremmest noget, der går i arbejdsbukser. Det er en kæmpestor omstilling af vores samfund, som er drevet af faglært arbejdskraft. Hvis det skal blive til andet end snak på Christiansborg, er der nogen mennesker, som skal stå tidligt op om morgenen og sætte deres håndværk i spil. Derfor er der en god grund til at være stolt som håndværker, fordi man er med til at løse de udfordringer, vi står med, lød det i ministerens hyldest af prismodtagerne.
Herefter gik selve prisoverrækkelsen i gang, hvor hver enkelt prismodtager blev kaldt på scenen til håndtryk og overrækkelse af statuette, diplom og blomster.
Samtidig blev der læst uddrag op af de indstillinger, som skoler og virksomheder har skrevet om lærlingene.
Bag hver prismodtager står en stolt industrivirksomhed
Næste taler var Signe Tychsen Philip, formand for Metalindustriens Uddannelsesudvalg og underdirektør i DI.
- Jeg er stolt over at være med i dag, hvor metalindustrien hylder sine talenter. Priserne gives til de unge lærlinge, der med deres talent og håndværk er rollemodeller for erhvervsuddannelserne. Samtidig hylder vi det gode lærested, som giver talenterne plads til at udfolde sig, for der står en stolt industrivirksomhed sammen med alle dagens prismodtagere – en virksomhed som med dagens prisuddeling har vist, at de har gjort sig umage med at skabe særligt gode rammer at lære i, sagde Signe Tychsen Philip.
Traditionen tro var der herefter et musikalsk indslag kaldet ”Fra et talent til et andet”. Det var violinisten Marcus Mukherjee, der debuterer fra solistklassen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i maj 2024, som fyldte Dronningesalen med toner af Carl Nielsen.
Til slut kom forbundssekretær i Dansk Metal og næstformand for Metalindustriens Uddannelsesudvalg, Kasper Palm, på scenen som arrangementets sidste taler.
- Talent er i høj grad nøgleordet for den her pris. For I er – om nogen – metalindustriens talenter. Talenterne, der gør den grønne omstilling til virkelighed hver eneste dag. Talenterne, der med jeres flid, dygtighed – men også jeres gode kollegaskab – kan inspirere andre. (..) Endelig får vores uddannelser, vores fag og vores livsverden den politiske anerkendelse og den oprejsning, som de fortjener, sagde Kasper Palm.
Næsten 200 lærlinge var indstillet til ML-Prisen
I løbet af det sidste år er næsten 200 nyudlærte lærlinge blevet indstillet til ML-Prisen 2023, men kun 25 nåede gennem nåleøjet og kunne tage den ærefulde pris med hjem.
De nyudlærte lærlinge, som modtog ML-Prisen, har alle udmærket sig ved et 12-tal til svendeprøve. De har desuden kvalificeret sig til prisen ved at have stort fagligt overblik, være kvalitets- og ansvarsbevidste og selvfølgelig være gode kammerater og kolleger på deres arbejdspladser.
For at komme i betragtning til ML-Prisen skal både praktikvirksomheden og erhvervsskolen indstille lærlingen.