Bila viser mangfoldigheden i automationsløsninger på HI-messen
Bila er efterhånden blevet et af Nordens største automationshuse, og virksomheder breder sig da også på en af de allerstørste stande på HI-messen, hvor man har slået sig ned i hal L.
Plads er der brug for, for Bilas kompetencer breder sig over et bredt spektrum af automationsløsninger lige fra de velkendte UR-robotarme til de automatiserede pallemagasiner Pallomat. Det hele vil man gerne vise de besøgende i Herning.
- Vi vil gerne vise bredden i Bila. Vi vil gerne fortælle SMV'erne, at hvis de skal ud ad automationsvejen, så skal de prøve at have standardiseret det, i stedet for at lave specialprojekter. Det gør vi ved at vise, at vi har mange færdigudviklede moduler, så ved at sammensætte det, så har man større chance for at nå til et godt og positivt resultat. Og det er en meget mere sikker investering, siger Per Bech Rasmussen, der er CEO for Bila Automation.
Kunderne skal lave en automatiseringsstrategi
Netop SMV’erne er en vigtig målgruppe for Bila på HI-messen, selvom Per Bech Rasmussen understreger, at Bila automatiserer for både små og store virksomheder. De fleste er faktisk begyndt at interessere sig for automation, og har også indhentet en del viden, inden de tager fat i en virksomhed som Bila. Alligevel vil Per Bech Rasmussen og hans medarbejdere gerne i dialog med dem, for i Bilas regi er der ikke noget, der hedder plug and play-løsninger.
- De fleste står og siger, at de har nogle processer, hvor de mangler arbejdskraft. Og det er de processer, de gerne vil have automatiseret. Men nogle gange, så foreslår vi, at hvis vi tager den proces derover, så kan de frigøre medarbejdere til noget andet i stedet for, forklarer han, og fortsætter:
- Så mange gange, er det også planlægningen af automation, vi ser på. Det er der, hvor vi er gode til at rådgive kunderne i at lave en automationsstrategi. Det er meget vigtigt, at man får taget en snak med både store og små virksomheder om, hvordan det er, man egentlig angriber sådan en proces. Vejen til succes, tror jeg, går efter en god plan.
Matrix-produktion vinder frem
Han medgiver dog, at der selvfølgelig er forskel på, om der er tale om et projekt for den store industrikoncern eller den lille underleverandør, hvor seriestørrelserne ofte gør det mere attraktivt for de store at automatisere, og hvor de store også har en mængde intern vide at trække på, når projekterne skal gennemføres.
Hos de store koncerner stiger kompleksiteten derfor, og man begynder i stigende grad at se på mere fleksible produktionslinjer, der kan omstilles til produktion af flere varianter af det samme produkt.
- I stedet for en hel automationslinje, så er man begyndt at køre mere moduler til at lave det, og så i stedet køre matrix-produktion. Der er ingen tvivl om, at matrix-produktion er noget af det, vi ser, der er kommet, og egentlig kunne løse det her variansproblem. Fordi det er det her variansproblem, der har været meget hos de store, forklarer Per Bech Rasmussen.
- Det betyder for eksempel, at man i stedet for en produktionslinje, der producerer det samme emne hver gang, så laver man et emne: Den her skal ikke have det klistermærke på, og den skal ikke have den der på.
- Så kører den kun over til den maskine, hvis den skal have en bestemt ting på, men den skal ikke over og have en anden ting på. Det bruger vi faktisk alle de her Mir-robotter til at løse, hvor vi fortæller robotten, at den skal køre et bestemt sted hen, og ikke et andet. Så står de moduler rundt omkring i produktionshallen og kører derover, hvor de skal. Det gjorde man før ved at flytte dem over til en bestemt arbejdsstation, uddyber han.
Artiklen er en del af temaet HI-messen 2023.