23948sdkhjf

ATEX-direktiverne og deres indflydelse

Som en fortsættelse af artiklen der blev bragt i Metal Supplys branchenyheder i går, under overskriften "Eksplosive direktiver udfordrer industrien", bringes her den afsluttende del omkring ATEX-direktiverne, og deres indvirken på branchen.
Grund til hastværk?
ATEX-direktiverne afløser en række danske bestemmelser, og sikkerhedsforskrifter for udstyr til eksplosionsfarlige rum er derfor ikke noget nyt i sig selv. Så hvis udstyret var i orden efter de gamle regler, er der stor sandsynlighed for, at det også er det efter de nye regler. Så er der egentlig grund til hastværk?

- Den store forskel er, at man nu skal kunne dokumentere, at der er orden i sagerne. Virksomhederne bør sætte sig ind i direktiverne for ikke at overtræde arbejdsmiljøloven, som kan udløse bøder på 25.000 kr. eller mere ved skærpende omstændigheder. Men først og fremmest handler det jo om at forebygge skader på medarbejdere og produktionsapparat, siger Christian Hansen fra Boman CE.

Eksportfordele
Alle EU-lande har omsat direktiverne til bekendtgørelser, og det er en fordel for producenter af udstyr, der anvendes i områder med eksplosionsfarlige dampe og brændbart støv.

- Tidligere havde hvert land sine egne sikkerhedsforskrifter, og det gav en masse besvær for fabrikanter, der ønskede at eksportere. Nu, hvor alle EU-lande har tiltrådt ATEX-direktiverne, er en dansk fabrikants maskiner eller komponenter godkendt i hele EU, så snart produkterne er godkendt i Danmark, siger Christian Hansen.

Christian Hansen vil på Transmission & Automation 04 gennemgå direktiverne, der giver visse udfordringer:

- Maskinfabrikanter skal virkelig gøre et stykke arbejde for at sætte sig ind i sagerne. Det er som regel ikke noget problem for de store fabrikanter, der har ressourcerne til det, men vi fraråder, at små maskinfabrikanter selv går i gang med at producere ATEX-godkendt udstyr. De bør i stedet indkøbe komponenter, der allerede er godkendt, siger Christian Hansen.

Overgangsordningen for ATEX-direktivet udløb 30. juni 2003. Siden da har maskiner og komponenter skullet overholde direktivet, også selvom de ikke sælges uden for Danmark.

ATEX-dokumentation hos Grundfos
Som pumpefabrikant bliver Grundfos berørt af ATEX-direktiverne. Udviklingsingeniør Steffen Ulsig fra Grundfos har været med til at gennemgå nogle af Grundfos’ industripumper i henhold til de nye direktiver.

- Det kan virke overvældende at gå ind i dette nye område. Men når man først kommer i gang, er det ikke så kompliceret. Vi må dog medgive, at det er en udfordring at følge med i strømmen af nye direktiver, og det må være et stort problem for mindre fabrikanter, siger udviklingsingeniør Steffen Ulsig fra Grundfos.

Tidligere indkøbte Grundfos en motor med de nødvendige godkendelser og satte den på pumpen, men med ATEX-direktiverne skal fabrikanterne også risikovurdere de mekaniske dele. Når Grundfos har udarbejdet teknisk dokumentation for, at pumpen lever op til direktivet, sendes dokumentationen til den relevante myndighed, som opbevarer den i tilfælde af ulykker.

- Vi nåede til bunds i risikoanalyse og dokumentation ved at samle folk fra forskellige Grundfos-afdelinger og samtidig alliere os med eksterne rådgivere, som er eksperter i direktiverne. Det vil også blive fremgangsmåden næste gang, siger Steffen Ulsig.

På konferencen ”ATEX - how-to-do?” på Transmission & Automation 04 vil Steffen Ulsig fortælle om hele processen i forbindelse med. risikoanalyse og dokumentation af Grundfos CR-pumper.

Kilde: Danske Fagmesser - www.fagmesser.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079