Svækkede naboer får eksporten til at miste pusten
Eksporten har det svært og faldt med 0,8 procent i september, når man korrigerer for sæson. Det viser tal for Danmarks Statistik.
Faldet dækker ifølge Mathias Dollerup Sproegel, der er seniorøkonom i Sydbank, over svage økonomier i Tyskland og Sverige, som er to af vores største eksportmarkeder.
- Over det seneste år er vareeksporten til Sverige skrumpet en smule, mens vareeksporten til Tyskland er stort set uændret.
- Den samlede vareeksport er i samme periode steget i omegnen af 7 procent. Et omslag i den globale økonomi rammer eksportfølsomme økonomier som den tyske og svenske, og det trækker tråde ind i dansk økonomi, skriver han i en kommentar.
Mens vareeksporten altså som udgangspunkt klarer sig nogenlunde, er tjenesteeksporten ramt, når man sammenligner med de seneste år.
Det skyldes, at søfarten efter nogle usædvanlige år er ved at nærme sig normale tilstande igen.
- I 2021 og 2022 steg fragtraterne kraftigt, fordi der var stor global efterspørgsel efter at få transporteret varer på tværs af landegrænser.
- Mod slutningen af 2022 faldt fragtraterne, hvilket har fået den danske søfartseksport til at falde. Nu er fragtraterne normaliseret, hvilket er en væsentlig forklaring på den lavere søfartseksport, forklarer Kristian Skriver, der er seniorøkonom hos Dansk Erhverv.
Endelig rammes Danmark også af, at nogle valutaer er svækket en del hen over det seneste år, påpeger Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri.
- Det er især valutaerne fra Sverige, Norge, Tyrkiet og Japan som aktuelt står meget svagt, siger han.
Mens eksporten altså faldt i september, steg importen med hele 6,7 procent. En stor del af stigningen kan dog forklares med køb af et patent, som trækker tallet ekstraordinært opad.
/ritzau/