23948sdkhjf

Støberi sparer millioner på elregningen med kunstig intelligens

15 procent af de danske virksomheder anvender ifølge tal fra Danmarks Statistik kunstig intelligens i deres forretning, og nu er turen også kommet til de danske støberier. På jernstøberiet Birn i Holstebro har man med stor succes nemlig afviklet et innovationsprojekt med AI-baseret teknologi, der har til formål at optimere støberiets energiforbrug.

Der er på to af Birns støbeenheder blevet installeret to lasersensorer, der overvåger og ved hjælp af AI-teknologi analyserer, hvordan det flydende jern doseres ned i støbeformene. Doseringen har nemlig stor betydning for opvarmningsprocessen og dermed energiforbruget, fortæller CTO hos Birn, Lars Jørgensen:

- Teknologien hjælper os med at spare en hel del energi, da præcis dosering ned i støbeformene har stor betydning for, hvor meget energi der netop kun lige skal bruges for, at formene fyldes tilstrækkeligt ud, og smelten flyder perfekt ud i formene.

Projektet havde sin spæde start tilbage i 2020, hvor teknologien i et års tid fik lov til at opsamle data fra Birns støbeproduktion. Efterfølgende blev teknologien testet i Birns drift, hvor den har reduceret energiforbruget mærkbart, og derfor har Birn nu har valgt at skalere teknologien til næsten alle støberiets støbeenheder:

- Bæredygtighed er en af grundpillerne i Birn Groups overordnede koncernstrategi, så vi arbejder hele tiden strategisk på at reducere og optimere vores energiforbrug. Her rummer AI-teknologien qua den betydelige energioptimering et stort potentiale for ikke at glemme den økonomiske gevinst, da et lavere forbrug selvsagt smitter positivt af på vores elregning, siger Lars Jørgensen.

Stået i lære hos de bedste

Den AI-baserede teknologi, kaldet Easypour, er udviklet af den globale markedsleder inden for automatiske hældeløsninger, Pour-Tech AB, og fik mulighed for at blive testet i Birns produktion, før den blev lanceret på markedet.

- Vores AI-teknologi fungerer baseret på dataindsamling, som skulle indsamles i det første trin. I samarbejde med Birn havde vi mulighed for at fylde vores database med vigtig information over en længere periode og data for at tilegne os viden, før den blev introduceret i en produktionsproces. Vores Easypour-teknologi fik mulighed for at lære fra nogle af branchens bedste støbeoperatører hos Birn og er i stand til løbende at optimere støbningen og forsøge at opretholde et højt og ensartet resultat af støbningen, siger Oliver Schmitz fra Pour-Tech.

Teknologien kommer dog langt fra til at erstatte de menneskelige støbeoperatører, fortæller Lars Jørgensen. Med den nye teknologi får de derimod bedre tid til at varetage andre og mere specialiserede opgaver:

- Teknologien er en stor hjælp for vores operatører, men den kan bestemt ikke erstatte dem i hele processen. Den er sådan set bare en dygtig assistent, der hjælper med at optimere støbeprocesserne, mens operatøren i stedet kan tage prøver af det smeltede jern og udføre andre og mere specialiserede opgaver, siger han.

Se nøgletal for:
Læs mere om: bæredygtighed støberier
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.754