23948sdkhjf

Regeringen dropper lempelse for våbeneksport

Lempelse af kontrollen med danske virksomheders eksport af militært udstyr har vist sig at være i strid med internationale regler

Efter pres fra Danmarks største erhvervsorganisation, Dansk Industri, besluttede regeringen sidste år at lempe kontrollen med danske virksomheders eksport af militært udstyr. 

Men efterfølgende er beslutningen ikke blevet udmøntet. Og nu har regeringen været nødt til helt at droppe den vedtagne lempelse. Det skriver Information og Danwatch på baggrund af et svar, som justitsminister Peter Hummelgaard (S) har sendt til Folketinget. 

Af hensyn til "regeringens interne beslutningsproces" er ministeren med egne ord "tilbageholdende" med at "redegøre for regeringsinterne overvejelser og drøftelser over for Folketinget". "Det kan dog oplyses", skriver Peter Hummelgaard, "at det i forbindelse med det efterfølgende arbejde har vist sig, at det imidlertid ikke inden for rammerne af Danmarks EU-retlige og internationale forpligtelser vedrørende kontrol med eksport af militærteknologi og -udstyr er muligt at gennemføre lempelsen."

Svaret kommer, efter at Information og Danwatch for en måned siden kunne afsløre den hidtil hemmeligholdte regeringsbeslutning om lempelse af kontrollen med den danske våbeneksport og Dansk Industris pres for at få den gennemført.

Hvordan regeringen præcis havde besluttet at lempe kontrollen med danske virksomheders eksport af militært udstyr er mørklagt. Men dokumenter fra Justitsministeriet, som Information og Danwatch har fået aktindsigt i, viser, at Dansk Industri pressede på for en lempelse i forhold til eksport til det såkaldte Foreign Military Sales-program, der er den amerikanske regerings program for salg af våben, militært udstyr og tjenesteydelser fra USA til andre lande. 

Lempelsen, som DI efterspurgte, skulle gøre det muligt for danske virksomheder at eksportere militært udstyr via USA til lande, som de danske myndigheder ellers ikke kan eller vil godkende eksport til. 

I dag risikerer danske virksomheder at få afslag på eksporttilladelse, fordi USA og Danmark har forskellige standarder for, hvilke lande man godkender militær eksport til. I modsætning til USA er Danmark nemlig bundet af EU’s regler for våbeneksport og FN’s våbenhandelstraktat, som blandt andet forbyder våbeneksport, der kan risikere at bidrage til krigsforbrydelser.

Juridiske eksperter har tidligere vurderet, at den lempelse, Dansk Industri efterspurgte, efter alt at dømme ville være i strid med de internationale regler. Derfor er det også "rigtig fornuftigt", at regeringen nu har droppet lempelsen, mener Marc Schack, der er lektor i folkeret ved Københavns Universitet.

- Det er svært at forstå, hvorfor det har været nødvendigt med en både længerevarende og kompliceret proces for at nå frem til det resultat, siger han.

Justitsminister Peter Hummelgaard har ikke ønsket at svare på Information og Danwatchs spørgsmål om sagen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094