Vind-giganter sparer tid og penge på teknisk dokumentation
Vindindustriens virksomheder følger et sæt af eksisterende standarder for behandling af teknisk information. Men dokumentationen af denne information sker på forskellige måder på tværs af industriens aktører, som kræver ressourcer og tid at afklare.
Derfor er Siemens Gamesa, Vestas, Ørsted, Vattenfall og flere andre partnere gået sammen i innovationsprojektet TIM Wind med hjælp fra Energy Cluster Denmark for at udarbejde konkrete guidelines, som fortolker vindindustriens standarder. Herved bliver det lettere og mere ens at strukturere, kategorisere og kode den tekniske information.
- Det, vi gerne vil med RDS PS, som er den nye standard, er at være enige om et fælles sprog, hvor vi benævner vindmøllen ud fra forskellige aspekter på samme måde, uanset om det er en vindmølle fra Vestas, Siemens Gamesa eller et andet brand, siger Christian Lindegaard Hovde, advanced electrical engineer hos Siemens Gamesa Renewable Energy.
- Så når vores kunder som Vattenfall, Ørsted og andre modtager dokumentation fra et af firmaerne, så har vi den samme forståelse og beskrivelse i form af koder. Ved at forenkle det og gøre det ens vil vi slippe for at lave oversættelsestabeller og skabe gennemskuelighed, og det vil spare penge og tid for alle i sidste ende, fortsætter han.
De første guidelines er klar
Tre guidelines er færdige og klar til brug i den globale vindindustri. Den første guideline er baseret på IEC 61355-1 ”document kind classification codes for the wind industry”. De seneste to guidelines fortolker RDS PS-standarden baseret på ISO/IEC 81346-10 ”reference designation standards for wind power 2ystems”. I den ene guideline har partnerne fokuseret på at identificere og beskrive komponenterne på vindmøllen; tårn, nacelle og vinger. Den anden guideline er centreret omkring fundamentet for vindmøllen, både onshore, offshore og flydende.
- Den ene guideline handler om vindmøllen, og den anden handler om fundamentet. Begge kan bruges af alle på globalt plan. Vi startede med at gøre det første hårde stykke arbejde, som var at definere strukturen. Den næste del gik på at dokumentere det, vi fandt frem til, formelt på skrift. Vi har hele tiden haft øje for at skrive i en stil, der kunne lede til, at dokumenterne kunne blive lavet til ISO-dokumenter, som er mere accepteret globalt set, siger Ronald Donnelly, senior engineer reference designation ved Vattenfall.
Potentiale for digitale løsninger
Lige nu er der et stort skub mod digitalisering, data og kunstig intelligens i industrien. Her spiller de nye guidelines en vigtig rolle, i og med det bliver nemmere at arbejde med digitale tvillinger af vindmøllen. En digital tvilling er en virtuel repræsentation af et fysisk objekt eller system og kan for eksempel bruges til at forudsige nedbrud eller slitage, til forbedringer og omstillinger af produktion og processer, eller til serviceopgaver.
- Når vi bliver digitaliseret, så bliver det meget nemmere at lave en digital tvilling af vores møller, når vi har en ordentlig, ensartet kodestruktur. Det gør det muligt at hænge dokumentation op på den, hvor man har manualer, tegninger og billeder. Så kan man gå i møllen og slå op i den digitale tvilling og for eksempel se, hvornår en komponent sidst har været skiftet, siger Knud Haugaard Jacobsen, senior specialist hos Vestas Wind Systems.
Integrerede energiteknologier
På sigt planlægger partnerne at samarbejde om at lave guidelines for alle elementer, der vedrører en vindmøllepark såsom det elektriske, SCADA og vindmølleparkens layout. Samtidig lægges der op til, at de nye guidelines kan integreres med andre grønne energiteknologier som for eksempel batterier, solenergi og power-to-X, så der opnås en endnu større effekt.
- Det næste skridt er, at vi prøver at trække det op på et højere niveau omkring, hvordan vi kan bryde det ned for en vindfarm. Og så kan vi begynde at kigge ind i, hvordan vi kan få sol, bølge og power-to-X med, og få de teknologiområder til at forstå metodikken. Vi vil jo gerne bruge det som en appel for andre brancher til at give deres bidrag. Forhåbentligt er vi om fem-ti år så langt, at det er udbredt og kører derudaf, siger Christian Lindegaard Hovde.