23948sdkhjf

Her er de nominerede til Dira Teknologiprisen 2024

Undervandsinspektion, syninger og lakering…

En lang række arbejdsopgaver har potentiale til at blive forbedret og effektiviseret ved hjælp af innovative robotteknologiske løsninger – både nu og i fremtiden.

De tre ovennævnte er eksempler, hvor robotteknologi og automation kan gøre en forskel. Ud fra konkrete behov og problemstillinger fra virkeligheden har tre virksomheder udformet tre løsninger. Alle løsningerne indeholder en form for autonomi og har gjort et så stort indtryk, at de nu er blevet nomineret til Dira Teknologiprisen 2024.

– Vi har i år oplevet stor diversitet i de mange indstillede teknologier til Dira Teknologiprisen anno 2024. Fælles for de tre udvalgte teknologier, der nu kan betegnes som nominerede til prisen, er, at de alle taler ind i nogle behov og løser reelle problemstillinger. Der er altså ikke bare tale om ny teknologi for teknologiens skyld, men om løsninger der tager afsæt i konkrete problemstillinger ude i virkeligheden, lyder det fra dette års jury.

Uddelingen finder sted torsdag den 30. maj 2024 på Dira Business og Robotbrag til festmiddagen om aftenen. De tre nominerede er:

Robot inspicerer under vand

Blue Atlas Robotics med sin autonome undervandsinspektionsrobot, Sentinus. Robotten kan ved hjælp af avancerede funktioner og kunstig intelligens på egen hånd afdække store områder og muliggør grundig inspektion i undervandsmiljøer. Sentinus vejer blot 16 kilo, hvilket gør den yderst mobil, og den automatiserede løsning opfylder et stort behov for undervandsinspektion i både salt- og ferskvand. Her kan Sentinus inspicere både skibe, moler, dæmninger, kanaler, vandelevatorer, sluser, broer, vindmøller, bøjer og meget mere – uden behov for en dykker i vandet.

– Der er et stort potentiale for teknologiske løsninger inden for det maritime, og løsningen fra Blue Atlas Robotics er et rigtig godt eksempel på, hvordan automatiserede løsninger kan gøre en reel forskel. Det har uden tvivl krævet stor ingeniørmæssig muskelmasse at skabe Sentinus, som er yderst gennemtænkt, og som taler ind i en fremtid, hvor eksempelvis inspektion og service kan udføres uden den helt store menneskelige indblanding. Det er der potentiale i, påpeger juryen i forbindelse med udnævnelsen af de tre nominerede løsninger.

Kombinerer syning og skæring

Mikkelsen Innovation kan med sin løsning Fasrwewn automatisere store dele af sy-processen. Teknologien kombinerer både syning og skæring i ét og samme system. Ved hjælp af Fastsewns Mobile Cavity Technology gøres nålehullet i sy-processen flytbart, og tekstilmaterialet fikseres ved hjælp af et specielt vakuum-system. Det sikrer, at man ved hjælp af CNC-teknik både kan sy og skære i tekstilerne – helt uden menneskelig håndtering. På den måde kan løsningen være med til at spare ressourcer og arbejdskraft på et område, der beskæftiger cirka 40 millioner mennesker.

– Tekstilmarkedet er enormt stort, og det er rigtig godt set, at man ved at kombinere en række – forholdsvis simple – komponenter i en symaskine faktisk kan gøre en stor forskel. Fastwewn samler flere manuelle processer i én automatiseret proces, og dermed har løsningen stort potentiale – både med tanke på vores miljø, men også når det kommer til arbejdsmiljøet for de mange mennesker i branchen, lyder det blandt andet fra juryen.

Fælge lakeres i én arbejdsgang

Wheel Restore Company med sin fuldautomatiske maskine til lakering af fælge, Fælglakeringsmaskinen. Maskinen er opbygget af kendte teknologier inden for industriel automation og kan færdiglakere fælge på både for- og bagside i én arbejdsgang, hvilket blandt andet er med til at reducere brugen af tid og arbejdskraft. Fælglakeringsmaskinen optager blot 1×1 meter plads, hvilket gør løsningen yderst mobil, og med sit kompakte udtryk og store fokus på brugervenlighed kan selv det mindste dækcenter nu renovere fælge – uden på forhånd at have kendskab til lakering.

– Det er en hæderlig løsning, som taler ind i en vigtig problemstilling. Aluminium har et stort miljøaftryk, og derfor giver det rigtig god mening at se på teknologiske løsninger, der kan forlænge aluminiumprodukters levetid. Det kan Fælglakeringsmaskinen, som er en kompakt, grøn og brugervenlig teknologi. Den kan gøre en forskel for miljøet, men kan også være med til at forbedre arbejdsmiljøet for dem, der er i kontakt med produkterne, lyder det fra juryen.

Juryen til Dira Teknologiprisen 2024 består af Lasse Kieffer fra Robot Valley Capital, John Christiansen, head of R&D automation ved Lego, Jens Johansen, porteføljekundechef ved Eifo, samt Marianne Fajstrup, redaktør og tech-journalist fra Ingeniøren.

Se nøgletal for:
Læs mere om: robotter
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.785