23948sdkhjf

Dele af Ukraine-støtte ender i dansk forsvarsindustri

Ud af den samlede støtte på 50 mia. kr. ender fire mia. kr. hos danske virksomheder. Det svarer næsten til et års omsætning for hele branchen

Den danske støtte til Ukraine giver positive effekter for den lille danske forsvarsindustri.

Ud af den samlede støtte på knap 50 mia. kr. er fire mia. kr. endt i danske virksomheder. Det oplyser forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) til Børsen.

- Der er mange virksomheder, der på baggrund af det, der desværre har fundet sted på tragisk vis i Ukraine, kan udvikle mange nye systemer, som gør, at de kan blive globale markedsledere, siger forsvarsministeren til avisen.

Langt de fleste penge går til udenlandske forsvarsgiganter, som bygger de våbensystemer, ukrainerne efterspørger. Dette er blandt andet kampvogne og artilleri-systemer.

Pengene kommer konkret fra Ukrainefonden, og forligskredsen ønsker, at en del af pengene kommer den danske industri til gode. Ministeren oplyser desuden, at der vil komme flere penge i fonden.

Forsvarsindustrien i Danmark er beskeden, men i mange tilfælde højteknologisk. Ifølge DI Forsvar & Sikkerhed tæller industrien mere end 500 virksomheder heraf udgør ca. 45 virksomheder en særlig kerne, oplyser DI.

Virksomhederne leverer bl.a. delkomponenter og tilbyder rådgivningsydelser. Af kernevirksomhedernes omsætning, udgør ca. 60 pct. forsvarsrelateret aktivitet.

I 2021 stod 25 af kernevirksomheder for at afvikle 97 pct. af den samlede aktivitet i industrisamarbejder. Den klart største er Terma, som i 2023/2024 regnskabsåret omsatte for 2,6 mia. kr.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.213