23948sdkhjf

Danske virksomheder havde et vanskeligt 2023

Det samlede nettoresultat blandt små og mellemstore danske virksomheder faldt med 41 procent i 2023

2023 var et svært år økonomisk for mange danske virksomheder og brancher.

Selv om der nogle steder blev tjent flere penge end året forinden, måtte mange andre nøjes med et dårligere resultat - og for nogles vedkommende endda et underskud.

Det viser en gennemgang af 179.630 årsregnskaber for små og mellemstore virksomheder, som revisionsvirksomheden Beierholm har foretaget.

Af den fremgår det, at det samlede nettoresultat for virksomhederne faldt fra et plus på 1184 milliarder kroner til knap 700 milliarder kroner.

Det svarer til en tilbagegang på 41 procent.

- Overordnet set er der stor tilbagegang. Men det handler mest om, at når man kun sammenligner to tal i en periode, der har været præget af høj inflation, stigende renter og anden turbulens, vil det naturligt nok give nogle store udsving, siger Søren V. Pedersen, der er administrerende direktør for Beierholm.

Han peger blandt andet på energibranchen som et sted, hvor 2022 bød på usædvanlige markedsforhold på grund af de store udsving i elpriserne, og hvor sammenligningsgrundlaget derfor kan være lidt skævt.

Det er i samme lys, man skal se ejendomsselskabernes samlede underskud på 4,4 milliarder i forhold til overskuddet på 56,1 milliarder i 2022.

- Ejendomsselskaber er dobbelt ramt af de stigende renter. Både fordi deres renteudgifter er blevet større, og fordi værdien af deres ejendomme er blevet nedskrevet på grund af øgede afkastkrav.

Fremgang i produktion

Til gengæld har eksempelvis produktionsvirksomheder oplevet en samlet fremgang på mere end 50 procent.

- For manges vedkommende er der kommet ro på råvarepriserne, og så har de været i stand til at skubbe prisstigningerne på råvarer over på salgspriserne.

- Den slags har det med at slå igennem med lidt forsinkelse, fordi man har haft varer på lager, der er købt ind til billigere priser, og man har måske også nogle salgsprisaftaler, der skal varsles, inden de bliver justeret, forklarer Søren V. Pedersen om årsagen til, at 2023-regnskaberne her tilsyneladende er noget bedre end dem for 2022.

Hvad angår regnskaberne for 2024, er det fortsat tidligt at konkludere noget som helst.

Men Søren V. Pedersen forudser, at de små og mellemstore danske virksomheder vil blive ramt en smule forskelligt af de nuværende makroøkonomiske vinde.

- De nye overenskomster har givet nogle store lønstigninger, og det vil selvfølgelig ramme virksomhederne på udgiftssiden.

- Omvendt peger renterne nedad, og det vil trække den anden vej. Og så er der valutakurserne, som også spiller ind i et eller andet omfang.

- Meget af det afhænger af, hvor løn- og investeringstung en virksomhed, der er tale om, og i hvor høj grad man eksporterer eller producerer til hjemmemarkedet, siger han.

Beierholms undersøgelse er lavet på baggrund af udtræk fra CVR-registret. Der er kun medtaget selskaber, der både har aflagt regnskab for 2022 og 2023.

30. juni var deadline for at aflægge årsregnskab for 2023.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.287