23948sdkhjf

Analyse: Forsvarets indkøbsstyrelse magter ikke opgaven med milliardindkøb

Analyse kritiserer indkøbsstyrelse for ikke at kunne løfte opgaven med indkøb efter flere forsinkelser

Forsvarets indkøbsstyrelse er ikke i stand til at løfte opgaven med at opruste Forsvaret, som får en historisk stor milliardindsprøjtning på grund af krigen i Ukraine.

Det fremgår af en rapport om Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, FMI, som konsulentfirmaet Deloitte har udarbejdet.

Det skriver Jyllands-Posten, som har læst den klassificerede rapport.

Næstkommanderende i hæren Henrik Lyhne mener, at der er behov for, at systemet bliver omstillet til den nye sikkerhedspolitiske situation.

- Der er behov for, at tempoet skrues gevaldigt op, siger brigadegeneralen til avisen.

Han peger på, at man skal være villig til at løbe en risiko og acceptere løsninger, som ikke er perfekte, men giver mulighed for en hurtigere anskaffelse.

FMI er flere gange blevet udsat for kritik, når statens økonomiske vagthund i form af Statsrevisorerne har set på styrelsen, som beskæftiger 2400 medarbejdere.

Senest i juni blev ordet "kritisabelt" brugt, hvilket er den næsthøjeste kritik på skalaen. Anskaffelse af større materialer var i gennemsnit 4,5 år forsinket.

Forsvaret står overfor indkøb af våbensystemer til tocifrede milliardbeløb. Men både på Christiansborg og i Forsvaret har der længe været tvivl om, hvorvidt FMI er i stand til at løfte opgaven under de nuværende forhold.

Ifølge rapporten bruger FMI for megen tid på og har for mange mennesker ansat, som ikke "understøtter kerneopgaverne tilstrækkeligt".

Deloitte har identificeret 15 problemområder i FMI.

Det første handler om direktionen og understøttende mødefora, som vurderes til "ikke at besidde tilstrækkelig beslutnings- eller implementeringskraft" til at håndtere opgaverne.

Anbefalingen er blandt andet at nedlægge møder og skære ned på antallet af direktører i styrelsen, som administrerer omkring 20 milliarder kroner om året. Det er to tredjedele af Forsvarets samlede budget.

Blandt de mange sager, som har forfulgt FMI, er sagen om redningsbåde til Søværnets skibe, hvor der er fejl og mangler. Dele af sagen er anmeldt til politiet.

Statsrevisorerne nævner i deres beretning flere eksempler på, at indkøbt udstyr ikke har virket, da det blev overdraget til flyvevåbnet og hæren. Det gælder udstyr til F-16-fly og pansrede patruljekøretøjer.

FMI har ikke kommentarer til rapporten, og det har ikke været muligt for Jyllands-Posten at få en kommentar fra forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).

/ritzau/

Artiklen er en del af temaet Dansk ammunition.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062