23948sdkhjf

Fundament færdigt til kæmpe vindmølle-testbænk på Fyn

Ni måneder inde i byggeriet af den mest kraftfulde testbænk til hovedlejer til dato, har R&D Test Systems færdiggjort det 3.700 metriske ton fundament og er nu i gang med at designe og svejse testbænkens dele, der skal udføre ekstreme belastningstests på hovedlejer til 25 MW vindmøller.

Med levering i 2025 er testbænken den næste store testbænk hos LORC (Lindø Offshore Renewables Center) på Lindø.

- Det er en anerkendelse af vores evner til at udføre large-scale testbænke, at LORC har valgt R&D Test Systems til at bygge den mest kraftfulde testbænk til hovedlejearrangementer. Fundamentet er færdigt, og vores ingeniører har designet de systemer, der vil påføre de faktiske belastninger for at simulere ikke kun de hårdeste vindkræfter, men også effekten af vind, der kommer fra forskellige retninger, siger Peter Winther, key account manager, R&D Test Systems, i en pressemeddelelse.

Hovedlejet er afgørende for at sikre, at turbinen kører gnidningsfrit og effektivt. Hovedlejet understøtter hovedakslen, holder den stabil og korrekt justeret. Det overfører også de belastninger, som rotoren skaber, til turbinens struktur og tillader det genererede moment at blive overført til gearkassen og generatoren. For at teste og validere store hovedlejer vil den nye testbænk påføre belastninger, der simulerer virkelige vindforhold på en accelereret måde.

- Hovedlejerne modtager påvirkningen fra rotorens belastning og skal derfor kunne modstå enhver ekstrem vindbelastning, der kan opstå med vindmøller så kraftige som 25 MW. Vores tests vil inkludere vridning og bøjning i alle seks frihedsgrader, tilføjer Peter Winther.

Kraftfuld belastningsenhed

En væsentlig del af testbænken er R&D Test Systems' velprøvede "belastningsenhed", som vil være i stand til at levere ekstreme bøjninger og kræfter til det testede hovedlejearrangement. Enheden kan påføre seks aksiale belastninger til hovedlejearrangementet - tryk-, horisontale og vertikale kræfter samt moment, hældning og krængningsmoment – belastningsenheden vil kunne påføre bøjebelastninger på mere end 100 meganewton meter og trykkraft på mere end 10 meganewton meter.

Belastningsenheden gør det muligt for testbænken at simulere effekten af mange års vindforhold på blot nogle få måneder.

- Den belastningsenhed, vi bygger til LORC’s nye hovedlejertestfacilitet, vil være den største og mest avancerede, som R&D Test Systems har udviklet. Dette vil være den sjette belastningsenhed, vi bygger, efter at have fuldført powertrain valideringstestbænken til ZF Wind Powers ”Test & Prototype Center” i Lommel, Belgien, siger Peter Winther.

Med en længde på 35 meter og en højde på 18 meter vil testbænken være den længste af LORC’s testbænke på Odense Havn i Danmark.

Test af delsystemer

I fremtiden vil kraftigere møller være udstyret med større og tungere delsystemer i nacellen, såsom hovedlejer, der skal kunne modstå ekstreme belastninger og derfor kræver tests. Ved at fokusere på hovedlejerne giver testbænken vindmølleproducenter mulighed for at udføre tests af dette system isoleret fremfor som en del af en fuld drivlinjetest-procedure.

Testbænken vil blive designet til at teste både gear- og direkte-drevne hovedlejearrangementer, de to primære lejesystemer til vindmøller. Derudover er den designet med en fleksibel, opgraderbar konstruktion, der muliggør test af fremtidige lejebaserede teknologier.

Et team på 35 fuldtidsansatte ingeniører startede arbejdet på testbænken hos R&D Test Systems' hovedkvarter lige udenfor Århus tidligere i år. Udover el-, system-, software- og maskiningeniører vil projektet trække på ekspertise fra bygningsingeniører for at konstruere det armerede betonfundament, der er stærkt nok til at modstå ekstreme vindbelastninger under tests. Projektet har modtaget et tilskud på 10 millioner euro fra det danske Greenlab-program.

Se nøgletal for:
Læs mere om: vindmøller
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063