23948sdkhjf

Kan AI og robotter genanvende motorer og køleskabe?

Teknologisk Institut skal repræsentere Danmark i et nyt EU-forskningsprojekt, der skal undersøge om robotter og AI kan bruges til at genanvende produkter

Med avanceret robotteknologi og kunstig intelligens skal Teknologisk Institut sammen med en række europæiske partnere udvikle metoder og teknologier til genanvendelse af for eksempel cykler, køleskabe og robotter frem for, at de skal kasseres.

Målet med EU-projektet, RENEÉ, er at fremme en mere fleksibel og cirkulær tilgang til genfremstilling af produkter - også kendt som remanufacturing.

- Der er uden tvivl brug for, at vi styrker vores arbejde med at genfremstille produkter, hvis vi skal opretholde den levestandard, vi har i dag. Har man for eksempel en gearkasse, der skal skiftes, så vil det i mange tilfælde både være billigere og bestemt også mere bæredygtigt at genfremstille gearkassen, så den bliver så god som ny. I stedet for at anskaffe sig en helt ny gearkasse. Og i det arbejde er der stor hjælp at hente – og generelt et stort potentiale – i kunstig intelligens og avanceret robotteknologi, siger konsulent Mikkel Labori Olsen, Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

Selve projektet består af i alt 16 partnere fra ni europæiske nationer, der alle bidrager med hver deres ekspertise.

- Projektet handler i bund og grund om at skabe en mere cirkulær tilgang til produktion. Her ser vi nærmere på, hvordan vi ved hjælp af kunstig intelligens og avanceret robotteknologi kan forlænge produkters levetid – så vi ikke smider ud, men genfremstiller gamle og brugte produkter, så de bliver så gode som nye eller bedre, fortæller Mikkel Labori Olsen.

I projektet er Teknologisk Instituts primære fokus på selve robotterne.

Instituttet er ansvarlige for robotprocesserne, der skal hjælpe med at skalere de cirkulære processer op. Her vil der blandt andet blive set nærmere på, hvilke konkrete ting robotter kan være med til at reparere, samt hvordan robotteknologi overordnet set kan sikre god og effektiv genfremstilling af produkter.

Det foregår blandt andet ved at arbejde med fire, konkrete anvendelseseksempler: Remanufacturing af robotter, motorer, cykler og køleskabe.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

2.092