23948sdkhjf

Nordjysk værft lukker ned

Efterspørgslen daler, og der er brug for omfattende, nye investeringer. Det løber ikke rundt

Til næste år er det slut.

Hirtshals Yard lukker for aktiviteterne, og dermed er et lille bid nordjysk historie en saga blot.

Dokken ved reparationsværftet Hirtshals Yard er blevet for lille til at imødekomme behovet hos kunderne, og det betyder, at værftet er på vej til at miste sin relevans i markedet. 

Det er årsagen til, at bestyrelsen og ejerne i Hirtshals Yard har besluttet at gennemføre en kontrolleret nedlukning af værftet efter nytår. Lukningen kommer ikke til at påvirke igangværende projekter, og en del af virksomhedens aktiviteter videreføres i søsterselskabet Vestkajens Maskinværksted.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse. 

- Det er en tung, men nødvendig beslutning. Efterspørgslen på dokninger og ombygninger, der passer til værftets kapacitet, har været vigende. Der er sket en udvikling henimod større skibe, som vi ikke kan tage ind i dokken, så efter en langvarig og grundig afsøgning af værftets muligheder må vi konkludere, at værftet er på vej til at miste sin relevans i markedet. Det ville kræve enorme investeringer at bygge en større dok, og det er ikke muligt at finansiere den kapacitetsudvidelse, siger direktør Anders Hecht-Pedersen fra Hirtshals Yard.

Han fortsætter:

- Vi overholder naturligvis vores aftaler med eksisterende kunder og færdiggør de projekter, som vi er i gang med, og vi tager imod nye ordrer i det omfang, det er muligt. Samarbejdet med en del af de eksisterende kunder vil fortsætte, men det bliver i regi af Vestkajens Maskinværksted. Vi gør alt, hvad vi kan for at sikre en ordentlig afvikling for kunder, leverandører og øvrige samarbejdspartnere.

Som en konsekvens af beslutningen om at lukke Hirtshals Yard indleder værftets ledelse nu forhandlinger med medarbejderne.

Den nuværende ejer af Hirtshals Yard, Hornsnes Invest, investerede i værftet, da selskabet havde økonomiske problemer i 2018. Formålet var at understøtte lokale arbejdspladser i serviceindustrien i Hirtshals, og det lykkedes da også den gang.

Men den strukturelle udvikling, som gennem de seneste år har ført til, at skibene er blevet markant større, har altså betydet, at Hirtshals Yard er ved at miste sin relevans.

Hjælper medarbejdere videre

Men lidt af ånden lever videre. 

Ejerne bag Hirtshals Yard ønsker at videreføre en del af værftets aktiviteter i Vestkajens Maskinværksted, der er Hirtshals Yards søsterselskab. 

Det betyder, at nogle af medarbejderne fra værftet højst sandsynligt vil blive tilbudt ansættelse hos Vestkajens Maskinværksted. Virksomheden leverer service, vedligehold, reparationer og specialopgaver indenfor fiskeflåden, handelsflåden og forskellige industrivirksomheder. 

Virksomheden har egen bedding og kan derfor udføre opgaver indenfor skibsreparation og installation. Vestkajens Maskinværksted er også ejet af Hornsnes Invest

- Lukningen betyder desværre, at vores meget dygtige medarbejdere mister deres arbejde. Vi forsøger naturligvis at hjælpe medarbejderne godt videre, og vi er meget fortrøstningsfulde, for de er særdeles kvalificerede og dermed interessante for mange andre virksomheder, siger Anders Hecht-Pedersen, der også lover at hjælpe virksomhedens lærlinge videre.

- Vi forsøger at hjælpe vores lærlinge med en ny kontrakt hos enten Vestkajens Maskinværksted eller hos kolleger i branchen, siger Anders Hecht-Pedersen, og peger på enten andre nordjyske værfter eller lokalt i Hirtshals, hvor der sker en positiv udvikling hos eksisterende virksomheder på havnen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063