23948sdkhjf

Lille fald i inflationen i september

Inflationen faldt med 0,1 procentpoint i september. Forbrugerpriserne var 1,3 procent højere end året før

Inflationen i Danmark holder sig fortsat på sporet og faldt faktisk en lille smule i september.

Danmarks Statistiks opgørelse af forbrugerprisindekset viser, at priserne steg med 1,3 procent i september sammenlignet med samme måned sidste år.

Dermed tager inflationen et lille dyk på 0,1 procentpoint i forhold til august, og holder sig fortsat under målet om en årlig inflation på omkring 2 procent.

Faldet i september kan til dels forklares med, at strømmen var billigere i september end måneden forinden. Til gengæld trak huslejestigninger indekset den anden vej.

Ifølge Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, er tallene en "lækkerbisken" for dansk økonomi. De betyder nemlig, at de fleste privatansatte takket være pæne lønstigninger nu har indhentet det reallønstab, som inflationskrisen medførte.

- Det er en indhentning, der også vil finde sted blandt de offentlige ansatte og personer på overførselsindkomster i den kommende tid. Det er en udvikling, der understøtter privatforbruget og dermed væksten i dansk økonomi, siger han.

Palle Sørensen, der er cheføkonom i Nykredit, forudser dog, at inflationen vil stige de kommende måneder

- Selvom vi forventer højere inflation frem mod årsskiftet, så er der ingen grund til panik.

- På den anden side af nytår forventes inflationen nemlig at falde igen, og samtidig når inflationen ikke niveauer, der på nogen måde er faretruende for de danske husholdninger, siger han.

Den såkaldte kerneinflation, hvor man fraregner priserne på energi og uforarbejdede råvarer, steg fra 1,2 procent i august til 1,6 procent i september.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.046