23948sdkhjf

NKT tester verdens længste superledende kabel

Kontakten er nu tændt, og der er sat strøm til testsystemet med superledende kabler, som en del af udviklingen af Superlink på 110 kV – verdens længste superledende kabel.

Kablet er udviklet i et samarbejde mellem Stadtwerke München Infrastruktur og en række projektpartnere, herunder NKT, der udvikler den nyskabende kabelløsning.

- Superlink-projektet er meget innovativt, og vi udforsker nye, spændende muligheder for at udnytte potentialet i superledende kabelteknologi ved hidtil usete spændingsniveauer. Vi sætter pris på samarbejdet med Stadtwerke München Infrastruktur og de andre partnere, der har ført os til indvielsen af testsystemet. Det er et vigtigt pilotprojekt, der demonstrerer potentialet i superledende kabler for at optimere adgangen til vedvarende energi i større byer som München, siger Anders Jensen, chief technology officer hos NKT, i en pressemeddelelse.

Superlink er et projekt målrettet fremtidens energinet. Når de igangværende tests er afsluttet, og projektet er udbudt, forventes det at blive en 15 kilometer lang underjordisk forbindelse, der vil gøre Superlink til verdens længste superledende kabelløsning.

Superledere skal imødegå globale udfordringer

Med 1,5 millioner indbyggere er München en ideel by til at udvikle og live-teste mulighederne for superledende kabler til udvidelse af elnet i større byer verden over, som står over for lignende udfordringer. Stigende indbyggertal driver en stigende efterspørgsel efter vedvarende elektricitet, som belaster kapaciteten i de eksisterende elnet.

- Vi planlægger at bygge en 15 kilometer lang højspændingsforbindelse gennem München, fra hovedtransformerstationen i den vestlige del af byen til vores kraftvarmeværk i syd. Denne innovative kabelforbindelse vil øge bæredygtigheden og klimavenligheden af Stadtwerke München Infrastrukturs elnet. Desuden vil det bidrage til at gøre elnettet mere effektivt, stabilt og klimavenligt uden for Münchens bygrænser, siger Helge-Uve Braun, chief technology officer hos Stadtwerke München.

Superledende kabler er yderst kompakte sammenlignet med konventionel kabelteknologi og kan blive en vigtig katalysator for overgangen til vedvarende energi i byområder på grund af deres høje effekt i forhold til størrelsen.

Superlink

Superlink er et superledende kabelsystem, der er designet til effektiv transmission, der muliggør overførsel af store mængder strøm gennem et kompakt kabeldesign.

  • Testfase: De igangværende test af det superledende kabelsystem forventes afsluttet i andet kvartal 2025.
  • Specifikationer: Superlink vil strække sig over 15 kilometer med en nominel effekt på 500 MW og et spændingsniveau på 110 kV.
  • Installation: For at minimere byggearbejdet vil Superlink blive installeret i meget kompakte kanaler.
  • Beliggenhed: Dette system vil levere en betydelig mængde strøm gennem en smal korridor i hjertet af München.
  • Kølesystem: Det superledende kabel afkøles i et lukket kredsløb til -200ºC ved hjælp af nitrogen. Et kølesystem med redundante backup-kølere vil også være en integreret del af opsætningen.
Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064