Lavere efterspørgsel på arbejdskraft får ledighed til at stige
Antal fuldtidsledige steg med 1.000 til 88.300 personer i september. Det svarer til en ledighedsprocent på 2,9.
Det viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, som er blevet offentliggjort fredag.
Ledighedsprocenten er uændret, men stigningen er den største i længere tid.
Ifølge Kristian Skriver, seniorøkonom i Dansk Erhverv, er antallet af ledige ikke steget så meget på en enkelt måned siden januar 2023. Stigningen skyldes, at arbejdsgiverne i lidt lavere grad efterspørger arbejdskraft.
- Det er den lavere efterspørgsel efter arbejdskraft, som har fået ledigheden til at stige mærkbart. Der bliver stadig skabt nye job, men jobvæksten er gået et gear ned i løbet af de seneste måneder, skriver han i en kommentar til tallene.
- Når vi ser lidt længere frem, er der udsigt til at jobvæksten aftager yderligere, lyder det videre.
Ledighedsprocenten i Danmark har ligget på 2,9 siden november 2023. Den er generelt lidt højere for kvinder, end den er for mænd.
Ifølge Danmarks Statistik lå ledighedsprocenten i august på 3 procent for kvinder og 2,8 procent for mænd.
Ledigheden er steget langsomt de seneste par år, samtidig med at beskæftigelsen er steget og gang på gang har sat ny rekord. Det kan ske, fordi arbejdsstyrken stiger mere end arbejdsløsheden.
Anton Thorell Carøe, som er økonomi Arbejdernes Landsbank påpeger da også, at ledigheden forsat er lavere end i årene op til corona.
- Dagens tal er ærgerlige nyheder, men der er ikke grund til ligefrem at bimle med alarmklokkerne. Ledigheden er fortsat meget lav, og den er i årets første ni måneder blot steget med 2.000 fuldtidspersoner, skriver han i en kommentar.
Ledighedsprocenten lå i årene op til corona mellem 3 og 4 procent. I maj 2020 var den steget til 5,4 procent.
Herefter faldt den igen gradvist, indtil den nåede 2,4 procent i februar 2022. Så lav havde den ikke været siden juni 2008.
/ritzau/