23948sdkhjf

Godt skrot begynder med kundens gode sortering

Produktionsvirksomheder kan tjene gode penge og gavne klimaet ved at sortere deres skrot rigtigt og sælge det til Bradals Produkthandel. Virksomheden tænker grønt i indkøb, produktion og eget energiforbrug.

Hos Bradals Produkthandel sætter de handling bag "miljø", "bæredygtighed" og "klimaindsats".

"Jern og metal er blandt de mest genanvendelige materialer i verden og kan bruges igen og igen. Derved reduceres mængden af affald og behovet for at udvinde nye råmaterialer, som kræver store ressourcer. Fordi vi indsamler og genanvender ressourcer som jern og metaller, har vores branche altid været cirkulær - også inden det blev et begreb," fortæller indkøbschef hos Bradals Produkthandel, Lars Holm Sørensen.

Virksomhedens primære kunder er danske produktionsvirksomheder, som har Bradals-containere stående til det skrot, deres produktion akkumulerer. Desuden køber Bradals Produkthandel skrot fra for eksempel el- og VVS-virksomheder og af Hr. og Fru Jensen, når de rydder op i garager og skure. Koden til en god - og klimavenlig - genanvendelsesproces er, at kunderne sorterer skrottet så rigtigt som muligt.

Fordi vi indsamler og genanvender ressourcer som jern og metaller, har vores branche altid været cirkulær - også inden det blev et begreb. Lars Holm Sørensen, indkøbschef, Bradals Produkthandel

"Jern og metaller findes i mange forskellige typer og legeringer, så korrekt sortering hos kunderne er vigtig. Indsatsen begynder ved kundevirksomhederne, som ofte relativt enkelt kan optimere processer, selv om det kan synes svært at gøre noget markant anderledes efter 30 år med en bestemt intern praksis. Vi rådgiver derfor kunderne i, hvordan de opnår mere bæredygtige løsninger og samtidig bedre pris for skrottet med grundigere sortering. Ofte kan sorteringen forbedres ved, at de får ekstra containere eller mindre kasser at sortere jern- eller metaltyper i. Er skrottet sorteret rigtigt, kan vi håndtere det bedre, fordi vi ikke skal bruge tid og andre ressourcer på at sortere det, når det ankommer til vores plads. Jo bedre det skrot, vi modtager, er sorteret, desto lettere kan det genanvendes og styres i smelteprocesserne, som gør det nemmere at skabe de rigtige legeringer, som skal bruges i industrien," fortæller Lars Holm Sørensen.

Jagten på CO2 og andre grønne initiativer er dog ikke begrænset til Bradals Produkthandels skrotprodukt, men omfatter også et kritisk blik på virksomhedens egen drift og forbrug af energi. Virksomheden har i to år fået grøn strøm fra solcellepaneler monteret på værksteds tage. Den strøm lader de deres eldrevne gaffeltrucks op med og forsyner varmepumper, der producerer luft til luft-varme til værksted og kontorbygning.

"Ved at reducere vores egen CO2-udledning viser vi, at vi ikke kun taler om bæredygtighed, men vi lever også aktivt op til det. Takket være solcellerne er vi stort set selvforsynende med strøm og varme, og vi sparer fossile brændstoffer, da vores gamle trucks kørte på diesel, og virksomheden tidligere blev opvarmet med gas, inden vi fik varmepumpen installeret," fortæller Lars Holm Sørensen.

Endnu har Bradals Produkthandel en markant CO2-sten i skoen, som de ansatte i virksomheden arbejder på at slippe af med: Skrotlastbilerne kører på fossil diesel.

"Vi kan optimere på vores logistik, som en stor del af vores CO2-udledning kommer fra. Vi transporterer 25-30 ton tunge skrotlæs med vogntog og ofte over store afstande. Endnu er el-lastbilernes rækkevidde ikke stor nok til, at vi kan benytte de biler, men med udvikling af dem, elnettet og lademulighederne har vi dem i kikkerten. Desuden skal vi undgå tomkørsel og sætte nye containere af ved kunder, når vi henter fyldte containere, og køre med så fyldte læs som muligt. Vi er altid meget interesserede i nye teknologier og partnerskaber – for eksempel med stålindustrien, transportbranchen og Danske Støberier. Vi har alle sammen et stort ansvar for og interesse i at optimere vores processer, så vi i fællesskab kan reducere vores CO2-udledning," siger Lars Holm Sørensen.

FAKTA

Bradals Produkthandel har hovedlokation i Silkeborg og havnepladser på både Horsens og Fredericia Havn.

Virksomheden indsamler jern og metaller i hele Danmark og eksporterer hvert år flere hundrede tusinde tons skrot, som placerer Bradals Produkthandel i top 3 over Danmarks største recyclere af jern og metal.

En del jernskrot afsættes til danske støberier, men det meste jern eksporteres til smelteværker i Tyrkiet, hvorfra det vender tilbage til Europa som nyt jern.

Bradals Produkthandel sælger materialer til kunder verden over, som virksomheden besøger og kontrollerer inden samarbejdets start for at sikre, at kunderne overholder virksomhedens Code Of Conduct for bl.a. bæredygtighed og miljø.

Kilde: Bradals Produkthandel

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11