23948sdkhjf

Største vareeksport nogensinde

Øget salg af maskiner bidrager til, at den danske vareeksport i august nåede sit højeste niveau nogensinde.
De seneste tal fra Danmarks Statisk viser, at den danske vareeksport i august måned nåede op på 53,6 mia. kr. Det er en stigning på 5,1 procent i forhold til juli, hvilket bringer stigningen over de seneste tre måneder, juli-august, op på 0,7 procent i forhold til de tre foregående måneder.

Eksporten af maskiner steg med 5,4 procent fra juli til august, og set over de seneste tre måneder er eksporten af maskiner steget med 8,8 procent i forhold til de tre foregående måneder.

- Eksporten af maskiner er gået frem på det sidste i takt med, at det er begyndt at gå bedre. Rigtig mange steder i verden har man holdt igen med at investere i nyt udstyr, men nu begynder der at komme gang i hjulene, siger Allan Sørensen, chefkonsulent hos DI til Metal Supply, og tilføjer:

- Salget af maskiner har været hårdt ramt af usikkerheden på verdensmarkedet og ligger stadig lavere end det gjorde for et år siden, men der er positive væksttegn. Det tyder på, at usikkerheden dæmper sig, og der breder sig en tro på fremtiden, hvilket kan sætte gang i de langsigtede investeringer.

Generelt gode tegn
Eksportudviklingen skal generelt anskues positivt. Sammen med en stigende optimisme og fremgang på de europæiske markeder med positive EU- væksttal for andet kvartal, tyder det på, at det lysner i horisonten.

- Det er jo det, vi har brug for. Eksporten har traditionelt set været den største vækstmotor i dansk økonomi. Vi har netop været igennem en svær årrække, hvor eksporten har haft det svært grundet finanskrisen og senere den europæiske gældskrise. Væksten er stadig lav, og derfor har vi brug for noget, der kan øge efterspørgslen på danske varer, siger Allan Sørensen.

Lidt overraskende viser dagens tal, at eksporten til Europa er steget, mens eksporten til de fjerne fremmedmarkeder er gået tilbage.

- Det er overaskende. Vi har i lang tid haft det svært på grund af stilstanden i Europa. Fremdriften har før ligget på de fjerne vækstmarkeder uden for EU. Det er værd at bemærke, at det for første gang i lang tid, er vendt om, sådan vi nu har stigende salg til Europa, siger Allan Sørensen.

Kilde: Danmarks Statistik

Kilde: Danmarks Statistik



Danmarks Statistik skriver om udviklingen:

Eksporten til EU stiger
I den seneste tre måneder steg eksporten til EU-lande med 2,5 pct. i forhold til de foregående tre måneder, mens eksporten til lande uden for EU faldt 2,1 pct. EU-landene, især Tyskland og Sverige, købte bl.a. flere vindmølledele, mens landene uden for EU bl.a. købte færre minkskind og lægemidler.

Eksporten til Tyskland styrket
Eksporten til Tyskland, vores største handelspartner, steg med 11,6 pct. i samme periode og er nu 12,1 pct. højere end for et år siden. Danmark har dog stadig under-skud på samhandlen med Tyskland. I de første otte måneder af 2013 udgjorde underskuddet samlet 11,4 mia. kr.

Samhandelen med USA giver stort overskud
I modsætning til samhandlen med Tyskland er der stort overskud på samhandlen med USA. Det var på 21,2 mia. kr. eller ca. 40 pct. af Danmarks samlede handels-overskud i årets første otte måneder. Lægemidler og andre sundhedsrelaterede produkter udgør næsten halvdelen af eksporten til USA, mens importen domineres af bl.a. sojaprodukter, lægemidler og flydele.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093