23948sdkhjf

Millioner til startup: Robotter skal revolutionere ledningsarbejde

Når vandforsyningerne i dag anlægger nye vandledninger, så er det forbundet med en hel del gravearbejde og jord, som efterfølgende skal køres til deponi.

Medarbejderne arbejder med at koble vandledninger i selve udgravningen. Dette betyder også, at udgravningen er nødt til at være af en vis størrelse.

Installation skal kunne foretages fra terræn

En robot skal ændre på dette, så smedene i fremtiden kan stå oppe på terræn og foretage arbejdet.

Med robotvirksomheden Robsub i spidsen og de tre største danske vandforsyninger i ryggen, Aarhus Vand, Vandcenter Syd og Hofor skal en eksisterende prototype af en robot videreudvikles. Virksomheden Pernexus Systems deltager også med opsamling af data.

Projektet støttes med i alt 6,7 mio. kr. af Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram under Miljø- og Ligestillingsministeriet.

- Produktet skal ud at virke hos forsyningerne – vi skal påvise, at vi kan fremme sikkerheden og bæredygtigheden med vores løsning – at robotter skal give mennesker bedre arbejdsvilkår, og at der med automatisering kan bespares kritiske ressourcer og beskytte miljøet, siger Cecilie Røes Andersen, CEO hos Robsub, i en pressemeddelelse.

Over de næste to år skal Robsub videreudvikle på prototypen, så den automatiseret kan foretage forskellige slags installationer. De tre forsyninger bidrager med indsigt i, hvordan anlægsarbejdet foregår i dag, og hvordan en robot kan hjælpe med effektivt at reparere stikledninger.

Vil forbedre arbejdsmiljøet

Aarhus Vand ser flere fordele med en robotløsning.

- Jeg ser, at vi kan forbedre vores arbejdsmiljø. Arbejde i en udgravning er både forbundet med slitage på grund af dårlig arbejdsstilling og risici, fordi der kan være højspændingsledninger i jorden, forklarer Inge Borre Haupt, personaleleder Aarhus Vand.

Hun ser desuden også positive klimamæssige gevinster.

- Vi skal med en robot på terræn grave en mindre mængde jord væk og dermed skal en mindre mængde jord bortkøres. Det giver også en positiv klimamæssig gevinst, siger hun.

Mindre jord skal køres bort

Med anlæggelse og renovering af drikkevandsledninger har Vandcenter Syd, Hofor og Aarhus Vand i dag omkring 9.000 udgravninger, og 70.000 kubikmeter jord graves i den forbindelse op. Så der er et potentiale for forsyningerne.

- Målet er sammen at udvikle et produkt, der skaber maksimal værdi for forsyningsbranchen og dens aktører, derfor er samarbejdet i projektet essentielt, siger Cecilie Røes Andersen.

Projektet løber fra december 2024 til december 2026.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093